![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 2 Dołączył: 10.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ,znalazłem na github klasę ORM_FORM ,która pozwala na generowanie formularza dla pól w Modelu ,w zależności od typu pola , dla mnie rozwiązanie fajne ,ale chce nie co pozmieniać i zastanawiam się nad ideologią modelu MVC ,
czy generowanie formularza przez widok w Modelu to dobre posunięcie ? Czy lepiej omijać szerokim łukiem ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaka to klasa (dokładnie) i w którym miejscu formularz generowany jest przez "widok w modelu"?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 2 Dołączył: 10.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie to ta klasa :
https://github.com/Azuka/Kohana-ORMForm ale Ja chcę zmodyfikować i dodać renderowanie widoku w modelu a potem zwrócić już gotowy formularz przez Model |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 15 Dołączył: 15.11.2007 Skąd: Nowogród Bobrz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Renderowanie widoku w modelu to słaby pomysł. Nie od tego jest model. Model to warstwa biznesowa, logiki aplikacji (nawet nie baza danych, tylko szerszy zakres). Do stworzenia widoków (np. partiali) można wykorzystać helpery (statyczne klasy, do których się podaje dane z modelu a wypluwają kod html albo dowolny inny).
-------------------- Efemental.pl - nasz punkt słyszenia :: recenzje :: tylko metal!
Opensource'owy klon Cantra: http://github.com/magnax/Simtr |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Ja jestem zdania, że model jak najbardziej może zwracać widok (najlepiej w formie obiektu View, może być gotowy string). Szczerze mówiąc nie widzę w tym nic złego.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy generowanie formularza przez widok w Modelu to dobre posunięcie ? Po to wymyślili MVC, aby tego nie robić. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:43 |