![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam taki problem jak mogę zrobić żeby użytkownik mógł generować własne formularze. np użytkownik z uprawnieniami organizatora może wygenerować formularz rejestracji uczestników jakiego eventu. Np generuje formularz zawierający imie nazwisko wiek pesel nip czy co tam potrzebuje. Jak powinienem zapisywać te dane ? Jakieś generowanie do mysql czy takie dane zapisywać do pliku ? Proszę o jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu. Może ktoś ma jakiś przykład. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można to ogarnąć na bazie danych. Przykładowo robisz sobie tabelę:
formularz id | id_user | ... <- tu jakieś pola opisujące formularz pola id | id_formularz | typ | sorter | ... <- tu dodatkowe pola opisujące pole (nazwa, opis - to co Ci potrzebne) W tym momencie tworzysz sobie formularz, dodajesz pola. Możesz go wyświetlić po id formularza. Odpowiednio powinieneś obsłużyć jedynie akcje wysyłania. Kolejna tabela id | id_user | id_formularz | id_pole | wartosc służyła by do zapisywania danych wypełnionych pól z danego formularza... itd... itp... Można to fajnie ogarnąć jak się dobrze zaprojektuje ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 13.03.2006 Skąd: Jaworze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"Kolejna tabela
id | id_user | id_formularz | id_pole | wartosc " mam pytanie w jaki sposób ma być przechowywana wartość formularza jeśli nie znamy ilości pól formularza co za tym idzie nie możemy tworzyć w bazie tabeli z określoną ilością pól . kiedyś spotkałem się z takim przypadkiem formularz tworzony przez admina( nieznana ilość pól) 10 ,20 ... nadawany był ID formularza dane zapisywane były w bazie tak jak kolega pisał id | ID_FORM | WARTOŚĆ FORMULARZA wszystkie pola przetworzone
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam właśnie zabrałem się za generowanie formularzy i mam problem z polem select
kod
obojętnie ile dodam ich to bazy danych zawsze otrzymam pierwszego napotkanego selecta funkcji nie tłumaczę bo w zasadzie jest tam tylko echo np Ten post edytował ghastblood 22.03.2013, 15:38:55 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nadpisujesz sobie zmienne $q i $r....
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzięki nospor za pomoc.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 06:24 |