Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [JavaScript][PHP] Websockety
sweter
post 19.03.2013, 09:21:04
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
korzystam z serwera PHPWebSocket do obsługi Socketów naturalnie smile.gif

1. W jaki sposób mogę jednoznacznie zidentyfikować użytkownika, który wysłał coś do serwera?
Przyszedł mi do głowy pomysł polegający na tym, że wraz z wiadomością wysyłane jest ID użytkownika i jakiś hash przypisany do niego, ale to jest dość proste do złamania.

2. Chcę zrobić taki mechanizm: użytkownik wysyła coś AJAX'em, a PHPWebSocket wysyła odpowiednie informacje do wybranych podłączonych klientów. Można zrobić to w jakiś łatwy sposób bez hackowania PHP?

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
!*!
post 19.03.2013, 09:56:15
Post #2

-----

Zrób dokładnie tak samo, jakbyś to robił na czysto w php. Websockets/ajax to tylko dodatki.

Cytat
2. Chcę zrobić taki mechanizm: użytkownik wysyła coś AJAX'em, a PHPWebSocket wysyła odpowiednie informacje do wybranych podłączonych klientów. Można zrobić to w jakiś łatwy sposób bez hackowania PHP?

Nie rozumiem drugiego zdania. Przecież na tym właśnie to polega, tylko że jak używasz websockects(html5), to nie używasz ajax, bo po co.

Ten post edytował !*! 19.03.2013, 09:58:00

--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
+Quote Post
sweter
post 20.03.2013, 11:22:06
Post #3

-----

W jaki sposób mogę dobrać się do zmiennej w sesji? Przecież serwer socketów to proces odpalony w konsoli, który działa cały czas

--------------------
+Quote Post
!*!
post 20.03.2013, 11:38:53
Post #4

-----

A jak byś to zrobił w czystym PHP?
Przejrzyj źródła jakiegoś czatu, pełno ich w necie jak i http://marakana.com/bookshelf/html5_tutori...eb_sockets.html , bo chyba nie do końca rozumiesz proces działania takich skryptów i odbioru/wysyłki danych, klient <= => serwer.
I nie sugeruj się tymi serwerami w PHP, jakie znajdziesz w gotowcach, one nie są zbyt wydajne.

Ten post edytował !*! 20.03.2013, 11:41:05

--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:59