![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
korzystam z serwera PHPWebSocket do obsługi Socketów naturalnie ![]() 1. W jaki sposób mogę jednoznacznie zidentyfikować użytkownika, który wysłał coś do serwera? Przyszedł mi do głowy pomysł polegający na tym, że wraz z wiadomością wysyłane jest ID użytkownika i jakiś hash przypisany do niego, ale to jest dość proste do złamania. 2. Chcę zrobić taki mechanizm: użytkownik wysyła coś AJAX'em, a PHPWebSocket wysyła odpowiednie informacje do wybranych podłączonych klientów. Można zrobić to w jakiś łatwy sposób bez hackowania PHP? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób dokładnie tak samo, jakbyś to robił na czysto w php. Websockets/ajax to tylko dodatki.
Cytat 2. Chcę zrobić taki mechanizm: użytkownik wysyła coś AJAX'em, a PHPWebSocket wysyła odpowiednie informacje do wybranych podłączonych klientów. Można zrobić to w jakiś łatwy sposób bez hackowania PHP? Nie rozumiem drugiego zdania. Przecież na tym właśnie to polega, tylko że jak używasz websockects(html5), to nie używasz ajax, bo po co. Ten post edytował !*! 19.03.2013, 09:58:00 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 11 Dołączył: 1.01.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jaki sposób mogę dobrać się do zmiennej w sesji? Przecież serwer socketów to proces odpalony w konsoli, który działa cały czas
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak byś to zrobił w czystym PHP?
Przejrzyj źródła jakiegoś czatu, pełno ich w necie jak i http://marakana.com/bookshelf/html5_tutori...eb_sockets.html , bo chyba nie do końca rozumiesz proces działania takich skryptów i odbioru/wysyłki danych, klient <= => serwer. I nie sugeruj się tymi serwerami w PHP, jakie znajdziesz w gotowcach, one nie są zbyt wydajne. Ten post edytował !*! 20.03.2013, 11:41:05 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:59 |