![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
w bazie danych mam kilkuset użytkowników, którzy mają wstawioną daną treść w polu longtext. Przyszła teraz konieczność żeby wszystkim coś w tej treści zmienić no i pojawił się problem... Jest w phpmyadminie coś na wzór ctrl + h które wyszuka mi obecną treść w danej kolumnie i zamieni ją na inną? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Do tego używa się zapytania UPDATE oraz funkcji REPLACE
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli rozumiem że mam zrobić tak:
otwieram tabelę, w której chcę dokonać zmian klikam na SQL u góry phpmyadmina usuwam tekst, który automatycznie pojawia się w polu do wpisania zapytania wpisuje
tablename to nazwa tabeli tablefield to nazwa kolumny w której chcę dokonać zmiany a czy w replace(tablefield też muszę wpisać jeszcze raz nazwę kolumny? Klikam na wykonaj. Ew. można zrobić to eksportują bazę do pliku, w nim dokonać zmian za pomocą ctrl + h i ją przywrócić? Nadpisze mi wtedy rekordy które chcę zmienić? Sory że zadaje takie pytania, ale strona musi działać i nie chcę wykrzaczyć bazy przez głupią niewiedzę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
UPDATE tablename SET tablefield = REPLACE(tablefield, "findstring", "replacestring");
Tak właśnie ma być. Ale jak jesteś początkujący to takie rzeczy robi sie na bazie testowej a nie na produkcyjnej.... To przecież kurka logiczne. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 01:10 |