![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Biorę się za projekt. Nie bawiłem się z web aplikacjeo roku. I mam mały dylemat. Co wybrać od komunikowania się z bazami danych ? MYSQL ? MYSQLi ? PDO ? Dodatkowo, odpowiedźcie mi na pytania. Poszukuję jakiegoś poradnika na temat jak optymalizować i planować bazy danych mysql. Książka, może być arktykuł internetowy - cokolwiek. Przy ilu rekorach baza powinna być optymalizowana ? Chodzi mi o konkretne planowanie struktury. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osobiście preferuję PDO, filtrowanie danych etc.
Baza w zasadzie zawsze powinna być optymalnie zaprojektowana, chodzi tu o długość pól, relacje między tabelami, triggery etc. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też preferowałem PDO, gdyż nie trzeba się zbędnie męczyć z filtrowaniem, można podpiąć się pod inny typ bazy danych.
Ale dalej interesuje mnie wątek optymalizacji ![]() Jakby ktoś cośrozwijął, albo mnie odesłał do pożądnego artykułu/książki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tego nie da się ot tak, możesz nauczyć się tworzyć tabele relacje etc. ale nic nie zastąpi zdrowego rozsądku
Jeżeli wiesz że w danym polu nie będzie liczb np ujemnych, a liczby nie będą większe niż np 250 to nie walisz INT tylko np TINYINT Tak samo trzeba wiedzieć kiedy rozbijać i co - ale to też tak na chłopski rozum trzeba wyczuć. Jeżeli pokażesz jakieś tabele to możemy powiedzieć co jest nie tak, co zmienić etc. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 21:03 |