![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam 2 problemy:
#1: Mam sobie kod: . Wszystko niby ok. Wpisuję blabla,as i to jest równoważne z blabla.php?b=as. A teraz niestety mam więcej parametrów, załóżmy: blabla.php?b=as&cos=2&bla=sgds. Jak to teraz zrobić jedną (max 2 "komendami") w .htaccess, by przekierowywało bez względu na to czy wpisaliśmy jakiś parametr, czy nie.
Powyższy kod niby w tym przypadku by zadziałał, ale jeśli bym nie wpisał np. parametru cos, to wyskoczył by mi 404. #2: Jak zrobić "redirect w drugą stronę". Chodzi mi o to, że mam: i po wpisaniu costam,asg przenosi mnie do costam.php?asg. Ja chcę na odwrót. Z góry dzięki za pomoc w tych dwóch sprawach. Ten post edytował unnamedly 17.03.2013, 12:53:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób tak jak w robią to inni np. we FW
![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dużo mi to nie mówi
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zobacz np jak działa kohana
![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Ok, dzięki, ale zanim ogarnę Frameworki, to minie trochę czasu
![]() |
|
|
![]()
|
|
To "ręcznie" dopisuj kolejne reguły
|
|
![]()
|
|
![]() - A (RewriteRule ^plik,(.*)$ plik.php?a=$1) - B (RewriteRule ^plik,(.*)$ plik.php?b=$1) - C (RewriteRule ^plik,(.*)$ plik.php?c=$1) - A, B (RewriteRule ^plik,(.*),(.*)$ plik.php?a=$1&b=$2) - A, C (RewriteRule ^plik,(.*),(.*)$ plik.php?a=$1&c=$2) - B, C (RewriteRule ^plik,(.*),(.*)$ plik.php?b=$1&c=$2) - A, B, C (RewriteRule ^plik,(.*),(.*),(.*)$ plik.php?a=$1&b=$2&c=$3) To są kombinowania na 3 reguły, wyobraź sobie co by było z np. 5 regułami ![]() Sposób, w którym mod_rewrite by nie zwracał uwagi na to, czy jest jakaś reguła czy nie by załatwił to jedną linijką kodu: - A, B, C (kod by sam sprawdzał, czy jest samo A, czy jest A i C, czy też wszystkie). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
I dlatego takie rzeczy robi się w php. W .htaccess masz tylko przekierowanie wszystkiego na index.php a całą resztą zajmuje sie ruter w php. Tu masz przykład
http://nospor.pl/ladne-urle.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.06.2025 - 21:01 |