![]() |
![]() |
-php_new_site- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Mam kilka pytań do osób, które znają się na rzeczy. jestem w trakcie budowania 'serwisu' - artykuły, kategorie, użytkownicy, itd. Na razie include`uje odpowiednie pliki za pomocą zmiennej w adresie. Jednak chciałbym aby adresy URL były przejrzyste. Oczywiście używam już mod_rewrite. Wyświetlanie podkategorii: alias/id/kategoria.html Wyświetlanie artykułów z kategorii: alias/id/artykuly.html Wyświetlanie pojedynczego artykułu: alias_artykulu/id/alias_kategori/artykul.html Wyświetlanie profilu usera: alias_usera/uzytkownik.html Macie jakieś propozycje? P.S. Nie korzystam z żadnego frameworka. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Propozycje czego bo nie bardzo rozumiem... ?
|
|
|
-php_new_site- |
![]()
|
Goście ![]() |
Propozycje, jak mogą inaczej wyglądać URLe by były bardziej przejrzyste...
A może zamiast ostatniej zmiennej w adresie - która decyduje o include - obciążyć tym MySQL (czyli przy każdym linku w bazie byłby też typ: artykul, kategoria, itd) i na podstawie typu include`ować pliki? Proszę o sugestie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przesyłaj dane przez _POST a nie _GET, czyli ukryty formularz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 4 Dołączył: 18.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie. Takie incudowanie plików przez zmienną GET jest bardzo niebezpiecznym rozwiązaniem. Szerzej zostało to opisane tutaj: Temat: Bezpieczenstwo skryptow PHP wraz z opisem jak to lepiej rozwiązać.
|
|
|
-php_new_site- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki,
Dotychczas robiłem to tak: if($page['3'] == 'cos'){ include blabla.php itd itd } else { include 404.php } Więc to jest bezpieczne. Ale chcę jakoś zoptymalizować adresy URL - dlatego myślę jak to zmienić. A co do ukrytego formularza to nie wiem jak to zrealizować - proszę o jakiś przykład. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tam też przez _GET jade i jakoś włamu nie miałem. Wystarczy dać file_exists.
Co do ukrywania to: I wtedy robisz przycisk wyślij jako button. Ten post edytował Wazniak96 17.03.2013, 15:41:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@UP może zwyczajnie nikt nie próbował się nawet włamać na twoją stronę ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Wykryłem dwie próby "włamu", jednak były to dzieci pseudo programiści. Nom i trzecią przez curla na formularz logowania. W każdym razie skoro piszecie, że file_exists nie wystarcza, w przyszłości postaram się to poprawić ;p
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:36 |