![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Wszystkich,
potrzebuję rady kogoś mądrzejszego, bo od dwóch dni szukam po różnych forach rozwiązania, na blogach, w manualu i w żaden sposób nie mogę sobie poradzić. Mam 3 tablice przechowujące dane: Tablica account: ac_id, auth Tablica dle_users: user_id, name, auth_user Tablica game: game_id, account_id, score, secondsPlayed, started Chcę utworzyć ranking, który pokaże, który gracz zajmuje kolejno pierwsze, drugie, trzecie itd. miejsce sortując według ilość punktów (score), a w przypadku remisu - czasu gry (secondsPlayed). Kombinuję w różny sposób z podzapytaniami i tworząc pętle, ale nadal nie ma tego, co powinno być. Poniżej ranking, który ma wyglądać następująco: Miejsce | Gracz | Wynik | Czas 1 | Aneta | 24 | 2:07 2 | Marcin | 24 | 2:21 3 | Marek | 21 | 1:50 O ile nie ma remisu to problemu nie ma, jeśli jednak jest remis pojawia się problem z błędnym przypisywaniem czasu. Kod zapytania MYSQL w PHP:
Problem w tym, że prawidłowo jest pobierany najwyższy wynik gracza w określonym przedziale daty, ale pozostałe pola rekordu nie są prawidłowo przypisywane. Czas gry (secondsPlayed), który jest w rekordzie z najwyższym wynikiem (score) już nie jest pobierany z prawidłowego pola tylko pierwszy z całej tablicy, gdzie id gracza (account_id) znajduje się. Aby to zobrazować poniżej kawałek tablicy game: game_id | account_id | score | secondsPlayed 1 | 4 | 8 | 101 2 | 5 | 16 | 120 3 | 4 | 24 | 127 Zapytanie pobiera prawodłowo MAX(score) jako 24 grupując po ID gracza (w przykładzie account_id = 4), ale już czas gry (secondsPlayed) zamiast 127 sekund pobiera 101. W jakimś stopniu znalazłem rozwiązanie w ten sposób:
W pętli jest zapytanie, które wyszukuje znalezione wcześniej MAX(score) i porównuje je z ID gracza (account_id). W ten sposób przypisywany jest już właściwy czas secondsPlayed, ale jak to posortować, kiedy w punktach jest remis? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 02:38 |