![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 20.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie. Sprawa wygląda tak...ściągnąłem z pewnej strony skrypt walidacji formularza, następnie przerobiłem go wg swojego uznania. Wszystko jest PRAWIE dobrze. A dlaczego prawie?
Po wciśnięciu przycisku (button) skrypt działa właściwie, natomiast gdy button zamienię na submit, po wciśnięciu nic się nie dzieje. Próbowałem ruszyć akcję za pomocą <a href>, jednak również nie działa właściwie. Funkcja ma za zadanie sprawdzić, czy wpisana wartość zawiera daną frazę a także czy nie zawiera zabronionych fraz. Czy mogę liczyć na pomoc? Jeśli ktoś był by w stanie poprawić mój kod, byłbym bardzo wdzięczny. Prosze o wyrozumiałość, gdyż w JS bawię sie dopiero kilka dni:) Kod <script type="text/javascript" language="javascript"> function validate(){ var inputs = (document.getElementsByTagName('input').length)-1; var fields = new Array; for (var i = 0; i < inputs; i++) { id = "input[" + i +"]"; fields[i] = document.getElementById(id).value; } //Create Variable to Keep Track of Errors var err = 0; //Start Validation Loop for (i=0;i<fields.length;i++){ var x=fields[i]; ////////////////////////////////////////////////////// //Frazy dozwolone // var accpos = new Array; // accpos[0] = x.indexOf("embed"); // // //Frazy niedozwolone // var notpos = new Array; // notpos[0] = x.indexOf("file"); // notpos[1] = x.indexOf("iframe"); // ////////////////////////////////////////////////////// //Check Fields in Array to Make Sure they are not Empty if (fields[i] == "" || accpos[0] < 0 || notpos[0] >= 0 || notpos[1] >= 0){ id = "showme[" + i +"]"; document.getElementById(id).style.display="block"; err++; } }//Close Loop //Check That There are No Errors if (err === 0){ //Submit Form document.myform.submit(); }else { //If there are errors, return false and alert the user return false; } } </script> Kod <form method='post' name='myform' action=''>
<?php for($x = 0; $x < 3; $x++) { echo" array: <input type='text' id='input[$x]' name='input[$x]'/><br /> <div id='showme[$x]' style='color: red; display: none;'>Wprowadzony link jest nieprawidłowy.</div> "; } echo $_POST['input'][0]; ?> <input type='button' value='Log Me In' onClick='validate();'/> </form> Ten post edytował jagon 16.03.2013, 22:01:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 09:01 |