![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
W indexie includuję sobie config, a w configu mam takie cośik;
problem w tym, że jak chcę w innym pliku zrobić zapytanie ($lala = exec("INSERT INTO users SET login = '$login', password = '$password', email = '$email', date = now()") ![]() to po prostu nie widzi mi zmiennej $db z config. Jak mogę to sensownie rozwiązać? Pozdrawiam ; ))
Powód edycji: [Spawnm]:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 1 Dołączył: 26.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopiero zaczynam z PDO i z tego co się orientuję, to poza blokiem try{} nie istnieję instancja PDO. Rozwiązaniem jest - wykonywanie poleceń w pliku z PDO i przekazywanie wyników do własnej klasy w końcu PDO ma świetnie przystosowane do tego metody.
Ten post edytował q3trm 17.03.2013, 21:10:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pod:
Dodaj:
Powinno śmigać -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@q3trm: W PHP blok try..catch nie wpływa na widoczność/zasięg zmiennych.
@Utilaft: Pokaż przykład (najlepiej SSCCE) z dwoma plikami i występowaniem błędu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No variable bla.. że nie znaleziono zmiennej, jeśli poproszę o wyświetlenie $db w innym pliku.
Notice: Undefined variable: db in E:\xampp\htdocs\class\UserManager.class.php on line 38 Fatal error: Call to a member function query() on a non-object in E:\xampp\htdocs\class\UserManager.class.php on line 38 @up, po dodaniu returna, takie cosik: Warning: include_once(MainPage.class.php): failed to open stream: No such file or directory in E:\xampp\htdocs\config.php on line 31 Warning: include_once(): Failed opening 'MainPage.class.php' for inclusion (include_path='.;E:\xampp\php\PEAR') in E:\xampp\htdocs\config.php on line 31 Fatal error: Class 'MainPage' not found in E:\xampp\htdocs\index.php on line 10 Załączam plik config.php, MainPage.class.php, UserManager.class.php http://wklej.to/H53Ht |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 2 Dołączył: 27.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro już piszesz obiektowo, to zrób klasę bazy jako singleton, coś w stylu (pisane z palca bez ide):
a potem to już wszędzie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 00:37 |