![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem mam plik xml o takiej strukturze to jest tylko przykład struktury
Kod <?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?> <katalog>(główny węzeł tzw. Korzeń) <GrupyTowarowe>(rozpoczyna się lista grup) <GrupaGlowna id="SIE"(id grupy) nazwa="Sieci"(nazwa grupy)> (grupa główna) <PodGrupy>(rozpoczyna się lista podgrup) <PodGrupa id="SIE-BAK"(id podgrupy) nazwa="AccesPoint"(nazwa podgrupy) /> </PodGrupy> (zamkniecie listy podgrup) </GrupaGlowna> (zamkniecie grupy) </GrupyTowarowe> (zamkniecie listy grup towarowych) <producenci>(lista producentów) <producent id="TEL"(id producenta) nazwa="Telegaertner" (nazwa producenta) /> <producent id="TER" nazwa="TERRATEC" /> <producent id="THE" nazwa="Thermaltake" /> <producent id="XPE" nazwa="XpertVision" /> <producent id="YAD" nazwa="Yamada" /> </producenci> (zamkniecie listy producentów) <produkty> (lista produktów) <produkt id="SIEEDIBAK0006" (kod produktu) nazwa="EDIMAX (EW-7203APG) Acces Point 54Mbps 802.11g, 1xLAN" (nazwa produktu) producent="EDI" (kod producenta) grupa="SIE-BAK"(kod grupy) cena_netto="153.03"(cena netto) vat="23"(stawka podatku vat) cena_sugerowana="190.00"[Parametr opcjonalny]( sugerowana cena detaliczna z VAT) data="2005-02-25"(data dodania produktu do oferty action) gwarancja="G024M"(oznaczenie czasu gwarancji) dostepny="25"(obecny stan magazynowy dla liczby <= 30 lub napis ponad 30 dla liczby >30) na_zamowienie="N"(produkt na zamówienie) oferta_specjalna="N">(produkt w ofercie specjalnej) mala_paleta="N”(czy produkt może być wysłany na małej palecie) large="N” > (czy produkt jest towarem wielkogabarytowym) <zdjecia> (zdjecia) <zdjecie plik="/Pictures/SIE/BAK/ SIEEDIBAK0006/1.jpg"(ścieżka do pliku, używana przy wywoływaniu zdjęć) domyslne="1"(zdjęcie domyślne) data="2006-12-01"(data dodania zdjęcia) /> </zdjecia> (koniec listy zdjęć) <technika> (opis techniczny) (parametry techniczne) <parametr nazwa="Prędkość maksymalna" opis="Wi-Fi 54Mbps ( 18 dBm, RP-SMA odłączalna Antena x 1), 1xRJ45" jm="" (jednosta miary w jakiej podawany jest parametr, gdy jm=”www” to parametr jest linkiem do strony www) typ="varchar" /> </technika> (zamkniecie opisu technicznego) </produkt> (zamknięcie produktu) </produkty> (zamknięcie listy produktów) </katalog> (końcowy znacznik tego dokumentu xml) 501 577 551 michał Tutaj zamieszczam kawałek XML gotowego Kod <GrupyTowarowe> <GrupaGlowna id="GIP" nazwa="_Gadżety i Prezenty"> <PodGrupy> <PodGrupa id="GIP-GAD" nazwa="Gadżety" /> <PodGrupa id="GIP-GRY" nazwa="Gry" /> <PodGrupa id="GIP-ZAB" nazwa="Zabawki" /> </PodGrupy> </GrupaGlowna> <GrupaGlowna id="MAT" nazwa="_Materiały reklamowe"> <PodGrupy> <PodGrupa id="MAT-REK" nazwa="Materiały reklamowe" /> </PodGrupy> </GrupaGlowna> <GrupaGlowna id="AGA" nazwa="AGD - Akcesoria"> <PodGrupy> <PodGrupa id="AGA-EKF" nazwa="Do ekspresów do kawy - filtry" /> <PodGrupa id="AGA-EKO" nazwa="Do ekspresów do kawy - odkamieniacze" /> <PodGrupa id="AGA-LAK" nazwa="Do lodówek - akcesoria" /> <PodGrupa id="AGA-ODW" nazwa="Do odkurzaczy - worki" /> <PodGrupa id="AGA-OKF" nazwa="Do okapów - filtry" /> </PodGrupy> </GrupaGlowna> <GrupaGlowna id="AGD" nazwa="AGD - Produkty"> <PodGrupy> <PodGrupa id="AGD-AKC" nazwa="Akcesoria" /> <PodGrupa id="AGD-CHL" nazwa="Automaty do pieczenia chleba" /> <PodGrupa id="AGD-BAT" nazwa="Baterie kuchenne" /> <PodGrupa id="AGD-LOZ" nazwa="Chłodziarko-zamrażarki do zabudowy (lodówki)" /> <PodGrupa id="AGD-LOW" nazwa="Chłodziarko-zamrażarki wolnostojące (lodówki)" /> <PodGrupa id="AGD-CZE" nazwa="Czajniki elektryczne" /> <PodGrupa id="AGD-DEP" nazwa="Depilatory" /> <PodGrupa id="AGD-DES" nazwa="Deski do prasowania" /> <PodGrupa id="AGD-DZF" nazwa="Dzbanki filtrujące" /> <PodGrupa id="AGD-EXP" nazwa="Ekspresy do kawy" /> <PodGrupa id="AGD-EXZ" nazwa="Ekspresy do kawy - do zabudowy" /> <PodGrupa id="AGD-FRY" nazwa="Frytkownice" /> <PodGrupa id="AGD-GAR" nazwa="Garnki / patelnie" /> <PodGrupa id="AGD-GOL" nazwa="Golarki" /> <PodGrupa id="AGD-GRE" nazwa="Grille elektryczne" /> <PodGrupa id="AGD-GRO" nazwa="Grzejniki olejowe" /> <PodGrupa id="AGD-JAJ" nazwa="Jajowary" /> <PodGrupa id="AGD-KMB" nazwa="Kombiwary" /> <PodGrupa id="AGD-KRA" nazwa="Krajalnice" /> <PodGrupa id="AGD-KMZ" nazwa="Kuchenki mikrofalowe do zabudowy" /> <PodGrupa id="AGD-KMW" nazwa="Kuchenki mikrofalowe wolnostojące" /> <PodGrupa id="AGD-KWZ" nazwa="Kuchnie do zabudowy" /> A oto mój plik php który ma za zadanie odczyt tego shitu Kod <?php $xml = simplexml_load_file('action.xml'); foreach($xml->GrupyTowarowe as $gg){ $idGrupy = $gg->GrupaGlowna['id']; $nazwaGrupy = $gg->GrupaGlowna['nazwa']; } echo $idGrupy ." - ". $nazwaGrupy; ?> Z czym mam problem a otóż z tym że tylko wyświetla pierwszą grupę (<GrupaGlowna id="GIP" nazwa="_Gadżety i Prezenty") reszty nie wczytuje i nie wyświetla, oraz chce się dostać do <PodGrupy> i tez nie mogę próbowałem robić pętle w pętli (forach) kombinowałem np z $idGrupy = $gg->GrupaGlowna->PodGrupy['id']; i takie tam i nic, przykłady brane z manuala więc nie potrzebny mi do niego link, mam się bawić z tym simpleXMl czy brać pod uwagę coś innego? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:04 |