![]() |
![]() |
-kubek3898- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wiem, wiem takich tematów było setki... ale gdyby mój problem byłby taki prosty to bym nowego nie zakładał
![]() Tak samo plik na 100 % ma kodowanie UTF-8. Wszystkie słowa, czy tam wyrazy, jak wolicie kodują się poprawnie (polskie znaki występują), jednak przy pobraniu danych z bazy:
Polskich znaków nie ma, za to są krzaczki ![]() W bazie również nie ma pokazanych krzaczków, tylko normalnie polskie znaki (czyli błąd następuje przy pobieraniu). Czy może ktoś miał podobny problem, i/lub wie jak go rozwiązać? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. jakie kodowanie masz ustawione w bazie? na pewno jest to utf8?
2. zrób prosty test - stwórz nowy plik i wrzuć do niego:
|
|
|
-kubek3898- |
![]()
|
Goście ![]() |
Po co mam próbować poniższy kod jak dokładnie to samo mam w pliku, w którym wyświetlam i nie działa...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ze wględu na to:
Kod header ('Content-type: text/html; charset=utf-8'); Po co pytasz jak wiesz lepiej? -------------------- |
|
|
-kubek3898- |
![]()
|
Goście ![]() |
@up
Nie rozumiem Twojego postu? Po prostu kod, który dał mi CuteOne jest dokładnie taki sam jaki ja stostuję: czyli najpierw wymuszam kodowanie UTF-8 później funkcją mysql_query ustawiam kodowanie NAMES UTF-8 i pobieram z bazy w ten sam sposób... Ale dla świętego spokoju, to zrobiłem tak przed chwilą i nadal nie działa. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod który podał CuteOne ustawiał odpowiednie nagłówki które w twoim kodzie mogły być losowe. A ponieważ nic nie napisałeś jak to wygląda po stronie frotendu to my niestety tutaj nie wróżymy. Wypisz w takim razie te dane na stronie, i ręcznie przełącz kodowanie w przeglądarce aż trafisz na właściwe. Napisz jaki był wynik.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:15 |