![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2012 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien problem. Mam dwie tabele w bazie sub i action chcę otrzymać zapytanie dzięki któremy zadziała mi ten kod. Z zapytaniem chodzi o to, że gdy w tabeli sub id jest równe id w tabeli action to zostanie pobrany rekord z bazy. Nie miałem zbytnio pomysłów jak to zrobić więc pomyślałem nad rozwiązaniem
ale nie działa mi ten sposób czy są jakieś inne możliwości rozwiązania tego problemu ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązaniem jest tutaj join. zapytanie wygląda tak:
Możesz też dodać warunek WHERE. Poczytaj o join bo jest tego mnóstwo, a przedstawiłem najprostsze użycie :-) Ten post edytował webmaniak 13.03.2013, 22:10:37 -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 12 Dołączył: 7.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2012 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moje zapytanie wygląda tak
pojawia sie błąd Warning: mysql_fetch_assoc() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\xampp\h[...] czytałem ale nie zabardzo wiem jak rozwiązać ten problem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Left join zwróci rekord jeśli nie będzie spełniony warunek w drugiej tabeli, lepsze jest tu join- wg opisu autora :-)
Mój pusty był do wypowiedzi sebastian.rozmus. Co do tego błędu to pokaż co masz później. Poza tym spróbuj w sql wykonać to zapytanie, zobacz czy coś zwraca. Ten post edytował webmaniak 13.03.2013, 22:36:52 -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakbyś dał mysql_error(), to byś zobaczył 'ambigous field id'
![]() w ORDRR BY nie podajesz wg jakiego id ma sortować. Domyzlam się, ze jest w oby tabelach. |
|
|
![]()
|
|
rozwiązaniem problemu jest ORDER BY action.id DESC
zwraca mi ten zam rekord po kilka razy co może być nie tak? |
|
|
![]()
|
|
A co używasz left join czy sam join? Możeszteż dodać distinct:
sql.dawida.pl/master.htm?http://sql.dawida.pl/distinct.htm Ten post edytował webmaniak 13.03.2013, 22:57:10 -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:05 |