![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php_mysqli.dll jest, ale chyba źle skonfigurowany serwer, bo wyrzuca bład: Class 'mysqli' not found. W php.ini wpis extension=php_pdo_mysql.dll OK. W jaki sposób mam jeszcze skonfigurować php, żeby mi to działało?
Chodziło mi o to, że chcę się połaczyć z bazą danych standardowym skryptem:
(to samo dla mysqli_connect) i dostaje ten błąd Class not found (function undefined dla mysqli_connect). Serwer localhost, moge go nawet od nowa zainstalowac, jak trzeba. pomóżcie prosze Ten post edytował stonoga 12.03.2013, 20:53:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Zobacz
[PHP_MYSQLI] extension=php_mysqli.dll |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jest OK, źle mi sie wkleiło powyżej z tym pdo, a miało byc własnie to, co piszesz... Moze inne jakies pomysly?
Na manualu php.net znalazlam coś takiego: "By zainstalować rozszerzenie mysqli dla PHP należy użyć opcji konfiguracyjnej --with-mysqli=mysql_config_path/mysql_config , gdzie mysql_config_path wskazuje na ścieżkę dostępu do programu mysql_config, który występuje w wersjach MySQL powyżej 4.1. Jeśli chcesz zainstalować rozszerzenie mysql razem z rozszerzeniem mysqli musisz użyć tej samej biblioteki klienckiej w celu uniknięcia konfliktów." Ja najwyraźniej nie mam zainstalowanego z tą opcją, tylko, że na innej stronie zaś pisało, ze dla php od 5.3 to samo sie powinno zainstalowac, a ja mam wresje 5.3.2. Może jednak trzeba. Tylko nie wiem jak - usunąć PHP i od nowa mam zainstalować? Pod Windowsem na razie tylko mam możliwość, wiec nie bardzo wiem, jak te opcje mam dodac przy instalacji? Moze ktos cos podpowiedziec w tym temacie? Chce tylko powiedzieć, że WAMP mi tylek uratował ![]() ![]() ![]() A temat do zamkniecia. Ten post edytował stonoga 13.03.2013, 13:15:50 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 16:04 |