Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [MySQL][PHP]mysqli nie dziala
stonoga

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

php_mysqli.dll jest, ale chyba źle skonfigurowany serwer, bo wyrzuca bład: Class 'mysqli' not found. W php.ini wpis extension=php_pdo_mysql.dll OK. W jaki sposób mam jeszcze skonfigurować php, żeby mi to działało?
Chodziło mi o to, że chcę się połaczyć z bazą danych standardowym skryptem:
  1. $db = new mysqli('localhost', itd)

(to samo dla mysqli_connect) i dostaje ten błąd Class not found (function undefined dla mysqli_connect).
Serwer localhost, moge go nawet od nowa zainstalowac, jak trzeba.
pomóżcie prosze

Ten post edytował stonoga 12.03.2013, 20:53:03
Go to the top of the page
+Quote Post
Spawnm

Grupa: Moderatorzy

Zobacz
[PHP_MYSQLI]
extension=php_mysqli.dll
+Quote Post
stonoga

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

to jest OK, źle mi sie wkleiło powyżej z tym pdo, a miało byc własnie to, co piszesz... Moze inne jakies pomysly?
Na manualu php.net znalazlam coś takiego:
"By zainstalować rozszerzenie mysqli dla PHP należy użyć opcji konfiguracyjnej --with-mysqli=mysql_config_path/mysql_config , gdzie mysql_config_path wskazuje na ścieżkę dostępu do programu mysql_config, który występuje w wersjach MySQL powyżej 4.1.
Jeśli chcesz zainstalować rozszerzenie mysql razem z rozszerzeniem mysqli musisz użyć tej samej biblioteki klienckiej w celu uniknięcia konfliktów."
Ja najwyraźniej nie mam zainstalowanego z tą opcją, tylko, że na innej stronie zaś pisało, ze dla php od 5.3 to samo sie powinno zainstalowac, a ja mam wresje 5.3.2. Może jednak trzeba. Tylko nie wiem jak - usunąć PHP i od nowa mam zainstalować? Pod Windowsem na razie tylko mam możliwość, wiec nie bardzo wiem, jak te opcje mam dodac przy instalacji? Moze ktos cos podpowiedziec w tym temacie?

Chce tylko powiedzieć, że WAMP mi tylek uratował (IMG:style_emoticons/default/oneeyedsmiley02.png) A z instalacja ze źrodel to mam doswiadczenia takie: 3 razy instalowalam trojce: apache+php+mysql i za każdym razem jakies inne bledy i inne cuda sie wywalały (IMG:style_emoticons/default/facepalmxd.gif) Masakra, kto ma na to czas wgl... Fakt, że glównym przeznaczeniem jest Linux, ale jak juz coś robia dla Windowsa to by tez mogli oszczedzić ludziom babrania sie w tym potem godzinami. Sory, ale mnie juz te instalacje wkur (IMG:style_emoticons/default/oneeyedsmiley02.png)
A temat do zamkniecia.

Ten post edytował stonoga 13.03.2013, 13:15:50
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 14.09.2025 - 17:17