![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Uczę się z eduweb php oop. I jest taka klasa obsługująca bazę danych:
takie przykładowe zapytanie: DatabaseManager::selectBySQL("bla"); Dodawanie rekordów też podobnie typu tablica. W kodzie wszystko macie. Oraz config z automatycznym ładowaniem klas.
Czy takie rozwiązanie jest dobre? Chciałbym używać tego, jako podstawy w moim przyszłych projektach. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpowiadam na pytanie: nie.
Mogę podać kilka powodów:
Mogę mnożyć, ale zastanów się najpierw nad tym co napisałem Ten post edytował Fifi209 13.03.2013, 00:22:02 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[*]Używasz stałych w celu połączenia z bazą zamiast przekazywać to przez konstruktor ManagerDB to najczęściej singleton, wtedy przekazywanie przez konstruktor odpada. Jednak lepiej byłoby przekazywać te stałe globalną typu $config['db_default']['host']... Ten post edytował Adi32 13.03.2013, 08:28:24 -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Myślałem ze ten kod będzie dobry, bo w końcu był nagrywany przez profesjonalistów (chyba?)
No tak, nie do końca jeszcze widzę sens stosowania metod statycznych. Chciałem na tym kodzie się uczyć, mieć taką podstawę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Niby profesjonaliści a takie coś robią:
LogFile::AddLog("Zapytanie bazodanowe zwróciło pusty wynik!", __LINE__, __FILE__); Super, fajnie, że mnie poinformowali, że zapytanie zwróciło pusty wynik.... tylko kurcze....jakie zapytanie? No i jeszcze ta linia i plik.... a na grzyba mi linia i plik, w którym wykonują LogFile::AddLog? Bardziej mnie by interesowała linia i plik, w którym była próba wykonania zapytania. Pomijam już fakt, że brak wyników z zapytania nie jest żadnym błędem czy też informacją wartą logowania. To normalne, że zapytanie może nic nie zwrócić. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Uczę się z eduweb php oop. Uczyłem się swego czasu z materiałów EduWeb i prawdę mówiąc mogę polecić jestnie CSS dla osób bardzo początkujących. -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ManagerDB to najczęściej singleton, wtedy przekazywanie przez konstruktor odpada. A jaki problem z utworzeniem klasy statycznej np. Config, która z pliku wczyta do zmiennych konfiguracje DB ? Poza tym, piszesz singleton - i znów strzał w stopę, bo nie wykonasz połączeń dla dwóch baz. Jednak lepiej byłoby przekazywać te stałe globalną typu $config['db_default']['host']... Wypluj to i nie namawiaj do czegoś takiego. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślałem ze ten kod będzie dobry, bo w końcu był nagrywany przez profesjonalistów (chyba?) No tak, nie do końca jeszcze widzę sens stosowania metod statycznych. Chciałem na tym kodzie się uczyć, mieć taką podstawę. Profesjonaliści nie zrobiliby takiego syfu w kodzie. Im częściej widzę przykłady z ich kursów, tym bardziej mam wrażenie że piszą je początkujący. Zapoznaj się z podstawami np. PDO http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
!*! - wybacz ale powtarzasz to co już napisane, o PDO ja napisałem i dałem linka. O tym, że profesjonaliści tak nie robią pisał nospor
![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:10 |