![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
może temat nie do końca przedstawia to co chcę osiągnąć, ale do rzeczy. Mam dwie tablice:
Pierwsza "existingCols" reprezentuje jakie kolumny istnieją w bazie danych, w tym przypadku ID i CONTENT, należąca do każdego klucza wartość boolean określa czy dana kolumna może przyjmować wartość null czy nie. W przypadku false nie może. Druga "colsArray" reprezentuje te dane, które chcę dodać do bazy, ale musi współpracować z "existingCols" czyli: Ta opcja, która jest teraz na górze jest ok, ale muszę sprawdzać czy tak jest (nie wiem jakie dane dostaje)... Więc wyobrażam to sobie w ten sposób: 1) Dostaję konkretne dane w postaci JSON (przekształcam na array), odczytuje z niego klucze i wartości. ($colsArray) - do tej pory jest ok 2) Teraz te dane, które otrzymałem muszę porównać z $existingCols czy wszystko się zgadza, czy wysłane klucze zgadzają się ze wzorem i czy te klucze mogą być pominięte. np. mogę wysłać: -- id = 2 ale już nie muszę wysyłać content, jeśli ten ma ustawione true. w powyższym przypadku muszę wysłać id i content żeby wszystko było spełnione. - i tutaj zaczyna się problem myślałem o zrobieniu czegoś na wzór:
drugą opcją było użycie array_search i array_keys, ale nie miałem i nadal nie mam wizji na to... Mam nadzieję, że ktoś rozumie moją wypowiedź w tym temacie. |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 22 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może tak jak dobrze zrozumiałem
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawie ale nie do końca, bo jeśli prześlę więcej niż potrzebuję muszę zwrócić informację o tym i zatrzymać działanie skryptu.
Na razie mam coś takiego, ale jeszcze muszę sprawdzać czy muszę przesłać coś czy może być null. Ten post edytował Szymciosek 11.03.2013, 19:06:28 |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 22 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czego więcej prześlesz
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
W przypadku, gdy w existingCols istnieją tylko 2 kolumny: id i content, nie mogę przesłać kolumny NEW z jakąś wartością -> wtedy musi zostać zwrócony error.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
No to patrz post do góry
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
W sumie w połączeniu z tym co zrobiłem do teraz, to chyba jakieś rozwiązanie.
Zaraz napiszę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:13 |