![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Jestem totalnym laikiem w PHP, dlatego proszę o odpowiedź wyłożone łopatologicznie. Chcę uzyskać efekt, który polegać będzie na tym, że raz dziennie będzie zmieniał się obrazek. Obrazki będą znajować się w katalogu. Skrypt miałby za zadanie raz dziennie podmienić obrazek, który wcześniej był ustalony. Przykładowo: W 1 stycznia: obrazek_1, 7 stycznia obrazek_7 i tak przez 365 dni w roku. Dodatkowo wyświetlany obrazek byłby przenoszony do innego katalogu, a najlepiej by automatycznie tworzyło się archiwum. Przypomnę, że jestem zielony w tym, dlatego aktualnie zależy mi na tym, by obrazek automatycznie się zmieniał. Możecie mnie nakierować jak ten skrypt powinien być napisany? Jakich poleceń użyć? Cokolwiek, co przybliży mnie do osiągnięcia celu? A może znacie gotowy skrypt? Ja szukałem cały dzień i nie znalazłem. W sieci znalazłem kilka skryptów, ale nawet przeobienie ich uważam za czasochłonną robotę. A nawet jakbym ją wykonał to jestem przekonany, że to nie tak miałoby wyglądać. Oto przykłady: Skrypt 1 Skrypt 2 Proszę o cokolwiek, co przybliży mnie do celu. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 50 Dołączył: 2.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pierwszy skrypt zadziała w Twoim wypadku po naprawdę bardzo małym przerobieniu...
np.
date(z) - wyświetla numer kolejnego dnia w roku, gdzie 0 to 1 stycznia Ten post edytował StrefaPi 11.03.2013, 00:05:56 -------------------- https://studiostawki.com - studio fotograficzne i filmowe - ul. Inflancka 11, Warszawa
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 50 Dołączył: 2.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podałem już Tobie rozwiązanie... date(z) codziennie poda inną liczbę... więc "obrazek_".date(z).".jpg" każdego dnia będzie odnosiło się do innego obrazka... Przeanalizuj mój pierwszy post w tym temacie...
-------------------- https://studiostawki.com - studio fotograficzne i filmowe - ul. Inflancka 11, Warszawa
|
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki, dopiero jak napisałeś to zrozumiałem o co chodzi. Teraz
Mam nadzieję, że dobrze zastosowałem Twoją radę? Mam pytanie, jak sprawdzić by obrazki dodawały się na stronę (powiedzmy 7 na 1 stronę)? Bo, żeby się jeden wyświetlał to OK. Ale z dodaniem nie mam pojęcia. Chcę dodawać do pliku, przykładowo archwium.php. Znalazłem coś takiego, ide dobrym tropem?:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 14:48 |