![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam na forum, bo właśnie założyłem konto, choć od jakiegoś czasu zdarza mi się tu zaglądać.
Mam pewien problem, a mianowicie jak pisze w temacie nie ogarniam przekazywania danych z formularza z pętli. To znaczy: Na początku ktoś określa ile rekordów chce dodać, potem pętla tworzy odpowiednią ilość komórek w formularzu a następnie wysyła, żeby to wpakować do bazy. Plik "formularzdowydania.php":
plik: "wydanie.php"
Jeszcze błędy jakie wyskakują: Notice: Undefined variable: szt in C:\xampp\htdocs\magazyn\wydanie.php on line 17 Notice: Undefined variable: idszyby in C:\xampp\htdocs\magazyn\wydanie.php on line 18 Notice: Undefined variable: idszyby in C:\xampp\htdocs\magazyn\wydanie.php on line 20 Blad, sproboj ponownie powrot Byłbym wdzięczny za pomoc, bo zobowiązałem się pomóc kumplowi w zrobieniu czegoś w rodzaju bazy magazynu. Pewnie jest to jakiś banał, jak sam dział głosi na poziomie przedszkola ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie: $szt.$b = $_POST["szt$b"];
$idszyby.$b = $_POST["idszyby$b"]; a: $szt = $_POST["szt$b"]; $idszyby = $_POST["idszyby$b"]; I do bazy wkładaj $szt oraz $idszyby -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie, teraz to rozumiem. Skrypt leci dalej. Ale nadal nie wrzuca do tabeli wartości.
a w formularzu mam zostawić jak jest : czy pousuwać te $b? Bo teraz (bez zmiany formularza) otrzymuje: Notice: Undefined index: idszyby0 in C:\xampp\htdocs\magazyn\wydanie.php on line 18 Blad, sproboj ponownie Wogóle dzięki za zainteresowanie tematem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie: $x = mysql_query($sql);
a: $x = mysql_query($sql) or die(mysql_error()); A dowiesz się jaki błąd zwraca ci baza. zrób też print_r($_POST); by zobaczyć co idzie z forma. I w ogóle przeczytaj ten temat i się do niego zastosuj Temat: Jak poprawnie zada pytanie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Otrzymuje coś takiego, jak podam dwa rekordy:
Array ( [zmienna] => 2 [idklienta] => 1 [szt0] => 2 [idszyby0] => 1 [szt1] => 2 [idszyby1] => 2 ) You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '' at line 1 Ten post edytował mario_7 11.03.2013, 10:34:36 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Notice: Undefined index: idszyby0 in C:\xampp\htdocs\magazyn\wydanie.php on line 18 Jak możesz dostawać taki komunikat, skoro widać z posta że masz taki indeksnie: a: $x = mysql_query($sql) or die(mysql_error()); a: echo $sql; a: $x = mysql_query($sql) or die(mysql_error()); i pokaz jakwygląda wygenerowane zapytanie. A najlepiej pokaż jeszcze cały kod po poprawkach edit: a już widze w zapytaniu blad. nie: VALUES(..... a:VALUES(.....) zjadles nawias zamykający. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ała.. Faktycznie.
Wielkie dzięki, napawdę ![]() Tylko jeszcze mala kosmetyczna poprawka- nie zwieksza mi o 1 wartości idt, a jest to id transakcji. Będe kombinował, ale jakbyś wpadł szybciej co zrobiłem źle, to możesz napisać ![]() Jeszcze raz dzięki. |
|
|
![]()
|
|
$dupa = mysql_query("SELECT * FROM 'przyjecie' ORDER BY idt DESC LIMIT 1");
$idt=$dupa+1; ..... Bić czy jeszcze nie bić? Po pierwsze masz błąd zapytania. Jak wyświetlać błedy zapytania już ci napisałem. Podałem ci nawet link, z którym miałeś się zapoznać, ale widzę olałeś mnie ciepłym moczem. Proszę poraz ostatni: zapoznaj się z nim i do niego zastosuj. Jak już to zrobisz, to zajrzyj do manuala i zobacz co zwraca mysql_query() i co zrobić by dostać rekord z bazy. Bo mysql_query nie zwraca rekordu z bazy -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Poczytałem manuala i wykrzesałem coś takiego:
Na ekranie zwraca mi: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ''przyjecie' ORDER BY idt DESC LIMIT 1' at line 1 Próbowałem też w pętli (w sumie nie wiem po co) ale to samo
Ten post edytował mario_7 11.03.2013, 11:32:41 |
|
|
![]()
|
|
brawo. A teraz doczytaj w manualu mysql jaka jest różnica między tekstem z nazwą tabeli, a nazwą tabeli.
Oraz do czego służą apostrofy ' oraz do czego służa takie znaczki ` lub ich brak Bo właśnie to powoduje błąd zapytania -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem. stoję na czymś takim:
Array ( [zmienna] => 1 [idklienta] => 1 [szt0] => 1 [idszyby0] => 3 ) Notice: Undefined index: idt in C:\xampp\htdocs\magazyn\wydanie.php on line 12 Dodano szybe Dodaje rekord, ale nie zmienia idt. |
|
|
![]()
|
|
1) Mówiłem byś rozróżniał 'tekst' od nazwy pola czy tabeli.... nie: 'idt' a : idt
2) Widać twoja tabela przyjecie nie ma pola o nazwie idt o czym dość jasno informuje cię ten komunikat: Notice: Undefined index: idt in C:\xampp\htdocs\magazyn\wydanie.php on line 12 cięzko przeczytać? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 07:13 |