![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2013 Skąd: Kosmostumostów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Na wstępie chciałbym przywitać się z Wami, Forumowiczami ![]() Zajmuję się administrowaniem strony na Wordpressie dla pewnej firmy (uzupełnianie stronek i inne pierdółki). Jednym z elementów strony ma być kalkulator kosztów. W sensie tabelka gdzie wpisuje się np. 3 panele 10" i 2 panele 17" i sumuje koszty, z ew. montażem itd. I teraz mam takie pytanie odnośnie bezpieczeństwa: jeśli istnieje tylko pobieranie danych z bazy MySQL na stronę to czy sama baza jest narażona na wszelkiego rodzaju ataki z tej strony? Konkretnie pobierany jest tekst typu: nazwa, cena, id itd. Poniżej kawałek skryptu z którego korzystam: Cytat <?php //moduł pobierający ilość wierszy $zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM wp_produkty"); $ilosc_wierszy = mysql_num_rows($zapytanie); ?> <form action="" method=post> <table class=tablespec> <tr> <td class=cellfirst>Nazwa komponentu</td><td class=cellname>Ilość</td><td class=cellname>Cena zł/ 1szt.</td> </tr> <?php for($i=1; $i<=$ilosc_wierszy;$i++) { $sql="SELECT nazwa, nazwazm, cena FROM wp_produkty WHERE id=$i"; //definiowanie zapytania do SQL $wynik=mysql_query($sql); //wysłanie zapytania do SQL $row= mysql_fetch_row($wynik)or die('Błąd w zapytaniu. Komunikat: '.mysql_error().'; Numer błędu: '.mysql_errno());; //zapis wyniku zapytania do $row /* Kolejność kolumn wg SELECT z zapytania w zmiennej $sql */ ?> <tr> <td class='cellname'><?php print_r($row['0']); ?> </td> <td class='celldata1'> <input type="text" size="4" name="<?php print_r($row['1']); ?>" /></td> <td class='celldata1'><?php print_r($row['2']); ?></td> </tr> <?php } ?> Dalej jest liczenie sumy itd, czysty PHP. BTW to normalne że w jak dałem ten fragment kodu w [*spoiler] to w podglądzie nie działało? (bez * ofcoz) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ataki SQL injection itd. następują tylko na zasadzie strona > baza. Odwrotna kolejność nic nie może nabroić
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2013 Skąd: Kosmostumostów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak właśnie myślałem, ale że jestem odpowiedzialny za bezpieczeństwo witryny to wolę zadać jedno pytanie za dużo niż za mało :-)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:25 |