![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Obecnie tworzę skrypt zastępstw dla nauczyciela w szkole i natrafiłem na problem. Może najpierw przedstawię kod: Na razie dwie tabele
oraz skrypt php, który ma za zadanie pobierać dane z tabel
I właśnie chyba z pobieraniem jak i wyświetlaniem jest tutaj problem. Pokazuje mi błąd: Fatal error: Call to undefined method PDOStatement::fetchRow() in D:\sciezka on line 83 Mógłbym prosić o wskazówki w jaki sposób napisać to zapytanie SELECT(myślę że tam coś źle zrobiłem) oraz jak w przypadku powiązania napisać wyświetlanie (czy ma się tyczyć już napisu tzn: $row('nazwisko') czy też po prostu jako id. Pozdrawiam szubi |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 27 Dołączył: 27.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W PDO nie ma metody fetchRow() zamiast tego użyj po prostu fetch(PDO::FETCH_ASSOC)
http://www.php.net/manual/en/pdostatement.fetch.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki
![]() Już sobie poradziłem błąd tkwił w zapytaniu SELECT ![]() Pozdrawiam szubi |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy okazji baza jest źle skonstruowana
id - INT UNSIGNED nauczyciel_id - dużo masz nauczycieli? Więcej niż 255? Zastosuj: TINYINT UNSIGNED to samo tyczy się lekcji, przedmiotu, zastępcy etc. imię - 35 znaków? Myślę że do 15 możesz skrócić. Brakuje jeszcze tabeli przedmioty Czemu nie użyjesz LEFT JOIN? Jeżeli wybierasz wszystko z data to możesz napisać SELECT `data.*` z tego co pamiętam. Właściwie nie wiem po co wybierasz wszystko skoro, potrzebujesz datę i lekcję ? Resztę czyli nazwisko, imię nauczyciela, nazwę przedmiotu wybierasz z innej tabeli przecież, od tego masz JOIN'a Co do przedmiotów to nie jest ich tak dużo i zastosowałbym chyba typ wyliczeniowy ENUM ? -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:35 |