Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Sprzedam moduł Osiemnaście Plus joomla 2.5.8
ber32

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nowy moduł pod joomla 2.5.8 "Osiemnaście Plus" informuje osobę odwiedzającą że strona np. jest dla osób powyżej osiemnastego roku życia. Informacja następuje przez zablokowanie całej strony, otwarcie się boksu (okienka) z informacją podaną przez administratora. Użytkownik jedynie musi zatwierdzić dane, lub nie. Jeżeli takie dane potwierdzi to informacja jest zapisana w bazie danych gdzie jest weryfikowana w późniejszym czasie. Bez zatwierdzenia nie można przejść do strony odwiedzającej.

Demo Osiemnaście Plus

a tu allegro wstrzymane do poprawienia kodu

Ten post edytował ber32 9.03.2013, 13:46:07

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
!*!

-----

Nie można sprzedać czegoś co jest darmowe. Moduł jest na licencji GPLv3, czyli musisz udostępnić kod źródłowy każdemu, kto o niego poprosi (w tym wypadku mnie, poproszę o źródła w następnym poście).
Poza tym, opis produktu nie zgadza się z jego funkcjonowaniem. Wyskakuje jakieś śmieszne "okienko", ale cała strona nadal jest dostępna, już nie wspominając o tym że nie działa przy wyłączonym JS.

Moim zdaniem jest to nabijanie ludzi w butelkę.

Ten post edytował !*! 9.03.2013, 09:57:51

--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
+Quote Post
kallosz

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Niby z jakiej okazji on ma Ci udostępniać? Moduł jest darmowy ale prywatna osoba korzystająca nie musi udostępniać dalej osobie trzeciej.
Jeśli chodzi o sprzedaż to tak jak napisał !*! nie nabijaj ludzi w butelkę niedziałającym rozwiązaniem ;-)

Ten post edytował kallosz 9.03.2013, 11:58:39

--------------------
Pomogłem ?? Kliknij pomógł :) || kallosz.pl
-----------------------------------
+Quote Post
ber32

-----

Moduł jest podwójnie licencjonowany posiada dwie licencje jedna to gpl3, jak piszesz , a druga to eula licencja użytkownika, która zezwala na używanie na jednej domenie. Na twoim !*! miejscu poczytał bym trochę o licencjach, bo z twojej wypowiedzi wynika, że tematu nie ogarniasz. Moduł faktycznie działa pod Java scripts używając bibliotek jQuery lecz działa nie jest tak jak piszesz że nie działa. Działa strona blokuje się przeźroczystym tłem i do tego wyskakuje okienko z informacją

Cena jest śmieszna więc nie będę dyskutował co do jego funkcjonalności. Moduł zrobiłem po przeczytaniu na forum php, że nie ma niczego takiego do pobrania. Użytkownik potrzebował właśnie takiego okna w Java scripts pod joomla i tyle.

Ten post edytował ber32 9.03.2013, 12:11:04

--------------------
+Quote Post
kallosz

X----

Mimo wszystko opis jest sprzeczny z działaniem

Cytat
Informacja następuje przez zablokowanie całej strony

Nic nie jest zablokowane.

--------------------
+Quote Post
kamil_lk

-----

Nie żebym się czepiał, ale w opisie aukcji napisałeś:
Cytat
Osiemnaście Plus obsługuje wszystkie znane mi przeglądarki internetowe.

Użytkownik nie wie jakie przeglądarki znasz i na jakich działa wtyczka smile.gif

Pozdrawiam.
+Quote Post
ber32

-----

Ok zmienie opis może foktycznie wprowadza w błąd

--------------------
+Quote Post
!*!

-----

Cytat(ber32 @ 9.03.2013, 11:57:41 ) *
Moduł jest podwójnie licencjonowany posiada dwie licencje jedna to gpl3, jak piszesz , a druga to eula licencja użytkownika, która zezwala na używanie na jednej domenie. Na twoim !*! miejscu poczytał bym trochę o licencjach, bo z twojej wypowiedzi wynika, że tematu nie ogarniasz. Moduł faktycznie działa pod Java scripts używając bibliotek jQuery lecz działa nie jest tak jak piszesz że nie działa. Działa strona blokuje się przeźroczystym tłem i do tego wyskakuje okienko z informacją

Poszukaj tematu w dziale HP o licencjach było już o tym sporo. Skoro skrypt jest na licencji EULA, to jest ona sprzeczna z GPL. One wykluczają się nawzajem. Nie pamiętam, aby FLOSS uznał je za bliźniacze min. dlatego powstał GPL.

Jeśli jest na GPL, to jest to licencja wirusowa, bo nie zaznaczyłeś tam nic o dziełach pochodnych. Nie używaj licencji, tylko dlatego że jest modna, ona nie ma bronić Twoich interesów, a kod programu. Czekam więc na źródła, jak ich nie podasz, łamiesz licencję którą sam nałożyłeś.

I skrypt ten nie działa, nadal widzę co jest na stronie i mogę to kopiować, czytać, kasować, wysyłać i co dusza zapragnie.

Ten post edytował !*! 9.03.2013, 12:20:37

--------------------
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
+Quote Post
kallosz

X----

Cytat(!*! @ 9.03.2013, 12:20:12 ) *
Czekam więc na źródła, jak ich nie podasz, łamiesz licencję którą sam nałożyłeś.

Niby od kiedy ta licencja zmusza osoby korzystające do udostępniania kodu? Gdyby było tak jak piszesz to wysyłając maila do autora strony która wykorzystuje jakiś moduł musiał by mi na niego odpisywać a nikt nie ma obowiązku odpisywania na maila a tymbardziej udostepniania kodu. Chcesz coś co jest na tej licencji to poszukaj w necie. Raczej taka zasada obowiązuje.

--------------------
+Quote Post
ber32

-----

!*! Napisz co możesz kasować oneeyedsmiley02.png

Na stronie z demo dodałem informację

"Moduł działa z włączoną obsługą JavaScript"

Ten post edytował ber32 9.03.2013, 12:34:21

--------------------
+Quote Post
!*!

-----

Cytat(kallosz @ 9.03.2013, 12:27:14 ) *
Niby od kiedy ta licencja zmusza osoby korzystające do udostępniania kodu? Gdyby było tak jak piszesz to wysyłając maila do autora strony która wykorzystuje jakiś moduł musiał by mi na niego odpisywać a nikt nie ma obowiązku odpisywania na maila a tymbardziej udostepniania kodu. Chcesz coś co jest na tej licencji to poszukaj w necie. Raczej taka zasada obowiązuje.

Od kiedy? Od zawsze. Zasada jest prosta, jak nie masz pojęcia o licencjach to ich nie używaj, albo zapytaj prawnika.
Jeśli obaj nie rozumiecie czym jest licencja wirusowa, a już na pewno jak jej użyć, to już nie mój problem, ale źródła wypadałoby podać, bo licencja GPL to wręcz nakazuje.

ber32 - chodziło o normalnie korzystanie ze strony. Na ekranie pojawia się "okno" które nie robi nic, tylko przeszkadza. Fx, Opera, Chrome działa tak samo źle.

--------------------
+Quote Post
ber32

-----

Opisy poprawione

Licencja jest podana na stronie demo z opisem + załączniki w samym module,
każdy kto posiada moduł także posiada licencje na jakich zasadach można używać.

Temat był niejednokrotnie wałkowany na forum joomla.pl

--------------------
+Quote Post
!*!

-----

Cytat
Temat był niejednokrotnie wałkowany na forum joomla.pl

Był, czytałem. Tam to w ogóle wszytko pochrzanili z zapytaniami o możliwości komercyjne biggrin.gif

Czyli jak kupię to na licencji EULA na jedną domenę tak? To ktoś inny może mieć to za darmo, bo moja licencja przestaje być ważna, z chwilą "sprzedania" pierwszej GPL biggrin.gif Jak wtedy wygląda wsparcie techniczne? Od którego swoją drogą powinieneś zacząć, jakby się już tak bardzo przyczepić, bo tylko tak powinieneś pobierać opłaty.

Ten post edytował !*! 9.03.2013, 13:02:29

--------------------
+Quote Post
ber32

-----

Nie tylko

Wsparcie techniczne jest.

Ten post edytował ber32 9.03.2013, 13:08:19

--------------------
+Quote Post
!*!

-----

To wywal to GPL i EULA, obejmij to licencją MIT lub BSD (lub apache z dopiskiem o jednej domenie) i wtedy nic nie będziesz musiał z wyjątkiem patrzenia na stan konta wink.gif
I napraw w końcu ten skrypt, bo to na serio jest naciąganie ludzi, jak jakiś łańcuszek szczęścia.

--------------------
+Quote Post
kallosz

X----

No to pozwij właściciela dowolnej strony na darmowym CMS z darmową skórką że pisząc do niego maile że ma Ci udostępnić ich źródło ma Cię gdzieś i odpisuje Ci że masz sobie w Google poszukać ;-) Powodzenia.

--------------------
+Quote Post
ber32

-----

Ok przeanalizuję kod. Inna licencja raczej nie wchodzi w grę ze względu na joomla.

--------------------
+Quote Post
!*!

-----

Cytat(kallosz @ 9.03.2013, 13:12:04 ) *
No to pozwij właściciela dowolnej strony na darmowym CMS z darmową skórką że pisząc do niego maile że ma Ci udostępnić ich źródło ma Cię gdzieś i odpisuje Ci że masz sobie w Google poszukać ;-) Powodzenia.

I myślisz że jak ktoś dostanie oficjalne pismo z kancelarii to nadal będzie się upierał? Nikt nie będzie sobie zawracał głowy jakimś tam CMS, ale czasami warto to wykorzystać... Jak już się ubrudziło łapki GPL, to trzeba ciągnąć tak do końca. Oczywiście są obejścia, ale cóż... autor niczego nie zaznaczył, jest tylko GPLv3 i koniec biggrin.gif

--------------------
+Quote Post
pyro

-----

Skrypt nie działa. Nie klikałem ani w "tak", ani w "nie", a mogę przeglądać całą stronę. (korzystam z noScript)

A co jeśli przyjdzie mój 12-letni kuzyn i będzie korzystał z mojego komputera i trafi na taką stronę. Będzie musiał oglądać te wszystkie gołe pipki, bo wtyczka nie działa sad.gif ?

--------------------
ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
+Quote Post
ber32

-----

Do poprawienia kodu wstrzymam sprzedaż facepalmxd.gif

--------------------
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:59