![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
To moje początki z pehaczem więc proszę o wyrozumiałość. Próbuję przekazać ze strony index.php do strony auth.php dwie zmienne (authusername, password) ale oczywiście dostaję error. auth.php
index.php
Otrzymywany error:
Dzięki, i jeszcze raz proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam, Przemek (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to nie error lecz notice
czy testujesz to tak, że: 1. wpisujesz dane w index. php 2. klikasz w guzik 3. i masz brak post? kod na to nie wskazuje wiadomo że od razu nie możesz uruchamiać pliku auth.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie tak testuje. W pliku index.php jest jeszcze mały skrypcik js ale wątpię aby to była jego wina. Też sam się dziwię dlaczego wyskakuje mi ten notice + skrypt nie działa poprawnie, bo mimo że wpisuje wartości w indexie to pokazuje mi pod noticem że nic nie wpisalem. Dzięki za szybką odpowiedź.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat to nie error lecz notice To Errror, lecz o mniejszym poziomie ważności. Nie wprowadzaj w błąd początkujacych, bo jeszcze nabiorą jakis złych nawyków.Formularz może się wysyłać źle, jeśli ten formularz znajduje się w innnym formularzu - bardzo często popełniany błąd. Cytat pliki są w tym samym katalogu? Przecież wchodzi do auth.php, więc raczej są... jakby nie były to by nie wchodził (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2012 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamień kod
na lub na powinno zadziałać! |
|
|
![]()
|
|
Tak, oczywiście.... nie istnieje $_POST['authusername'], to co należy zrobić? Olać.... brawo, postawa godna postępowania (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuję wszystkim. Problem rozwiązał się sam.. nie mam pojęcia jak? wczoraj nie działało, dziś działa.
Ale mam coś nowego, co myślę łapie się pod ten temat. Nie mam pojęcia gdzie robię błąd:
Warning & Notice:
|
|
|
![]()
|
|
mysql_num_rows przyjmuje wynik mysql_query() a nie treść zapytania.....
Co do NOTICE to pomyśl chwilkę.... przeczytaj komunikat i pomyśl. |
|
|
![]()
|
|
Okej. Warning rozwiązany.
Co do notica.. dopiero zaczynam naukę i testowanie mechanizmów sesji, dlatego nie rozumiem.. |
|
|
![]()
|
|
To nie chodzi o SESJE tylko o indeks tablicy, którego nie ma. Pomyśl.
ps: a w czasie myślenia poczytaj o ISSET() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 19 Dołączył: 29.07.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Teraz skrypt nic nie wyświetla. Ale jak na początku ustalilem $_SESSION['logged'] na false to dzialało.. tylko nie wiem czy to jest bezpieczne itd.
Ten post edytował kyez 7.03.2013, 18:09:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 19 Dołączył: 29.07.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dobra. Ostatecznie mój kod ma postać:
Moje pytanie brzmi tak: Jak sprawić, aby skrypt stał się bezpieczniejszy. Wiem że to co napisałem nie jest specjalnie bezpieczne i pewnie byłoby łatwo to złamać. Pozdrawiam i dzięki za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi. PS Mógłbyś mi wyjaśnić konstrukcję którą zastosowałeś ? Nigdy czegos takiego nie widziałem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Równie dobrze, mógłbyś wywalić całe logowanie i dać każdemu dostęp, poziom bezpieczeństwa byłby niemal identyczny.
Zastąp funkcje mysql_* na PDO, lub mysqli = |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
http://php.net/manual/en/book.pdo.php
PDO pozwoli Ci na wykonywanie bezpieczniejszych zapytań SQL.
Tutaj ktoś może Ci nieźle namieszać a dzięki poprawnemu zastosowaniu PDO unikniesz sql injection |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:39 |