![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 1 Dołączył: 3.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
z przyrostem bazy mam coraz dluzsze zapytania do niej i musze to jakos zoptymalizowac. Problem tylko w tym ze nie mam na to zadnego pomyslu ... Baza to lista adresow ktora jest podzielona na grupy. Kazdy adres ma swoj status * "Do sprawdzenia" * "ok" * inne statusy Tak wiec listujac cala chce zeby wyswietlalo mi statystyki kazdej grupy wiec pytam o liste grup
a nastepnie dla kazdej z pobranych grup pobieram ilosc adresow dla 3 powyzszych statusow Z kazdym przyrostem bazy jest ona wolniej wyswietlana i w koncu padnie przez nieoptyumalne zapytania. Macie jakis pomysl jak to zoptymalizowac najlepiej bez przerabiania struktury bazy ? Ten post edytował Octobus 6.03.2013, 13:38:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 20 Dołączył: 19.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo łatwo mozna zoptymalizować, wystarczy użyć podzapytań:
SELECT DISTINCT (`a.grupa`),(select count(`id`) as `ilosc` from `baza` where `status`="Do sprawdzenia" and `grupa`=a.grupa")as ilosc_do_sprawdzenia FROM `a.baza` Bardzo łatwo mozna zoptymalizować, wystarczy użyć podzapytań: SELECT DISTINCT a.grupa,(select count(id) from baza` where status="Do sprawdzenia" and grupa=a.grupa)as ilosc_do_sprawdzenia FROM a.baza |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 1 Dołączył: 3.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam Cie ale strasznie niechlujnie to napisales i mi nie wchodzi w phpmyadmin, moglbys podac jak to powinno dokladnie wygladac ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 49 Dołączył: 3.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:28 |