![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Mam pewien problem (może nie problem, a brak pomysłu na rozwiązanie) Chodzi o to, by pobrać z bazy danych 'netto', a później 'podatek' i na końcu obliczyć brutto. Coś tam próbowałem, ale nie wychodzi
-------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na bazie też możesz wykonywać obliczenia (wręcz wskazane)
dopasuj sobie w zaleznosci od tego w jakiej formie jest podatek zapisany -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na bazie też możesz wykonywać obliczenia (wręcz wskazane)
dopasuj sobie w zaleznosci od tego w jakiej formie jest podatek zapisany Narazie staram się zrozumieć działanie działąń na PHP. (kod który podałeś nie nadaje się raczej do mojej tabelki) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twój kod nie nadaje się na podukcję. Zauważ że wysyłasz dwa identyczne zapytania żeby te same dane pobrać. Jak wyświetlisz na stronie to już twoja sprawa.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 52 Dołączył: 3.02.2013 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po primo: mysql_query zwraca resource/false, a nie wynik z bazy danych.
Po drugie primo: po co dajesz wyrażenie matematyczne w cudzysłowie ? Po trzecie primo: Pamiętaj o nawiasach Kolega viking mówi o wyliczaniu tego w bazie danych, jest to pewne podejście, ale musimy się zdecydować, albo wszystko wyliczamy w bazie, albo wszystko w PHP, znam niestety przypadki kiedy wyliczenia były wykonywane po stronie bazy oraz czasami w PHP i potrafiły się rozjeżdżać, poza tym podejście liczenia "tu i tu" wprowadza chaos, nie wiadomo co jest liczone przez bazę, a co przez skrypt. Ten post edytował mstraczkowski 4.03.2013, 12:33:29 -------------------- Jeżeli moja wypowiedź Ci pomogła użyj przycisku
![]() |
|
|
![]()
|
|
mysql_query zwraca resource/false, a nie wynik z bazy danych. Więc jak mam sformułować zapytanie? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 52 Dołączył: 3.02.2013 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A przykładowo tak:
Ten post edytował mstraczkowski 4.03.2013, 12:32:02 -------------------- Jeżeli moja wypowiedź Ci pomogła użyj przycisku
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:52 |