![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 1 Dołączył: 28.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W głównej klasie do sesji wczytuję pewną wartość:
następnie po kliknięciu w button za pomocą JQuery pobieram inną klasę w której próbuję pobrać wartość z sesji - niestety nic mi się nie wyświetla. Dodanie w drugiej klasie session_start() nie pomaga. Pomyślałem, że sprawę może załatwi dziedziczenie po pierwszej klasie ale wyrzuca: Internal Server Error Z pewnością problem by rozwiązało przekazanie wartości sesji w polu typu hidden ale zależy mi aby uniknąć tego sposobu. Jakieś pomysły? ![]() Ten post edytował qbas-s 4.03.2013, 00:55:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to ma wspólnego z AJAXem?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 1 Dołączył: 28.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w tagach nie było JQuery, dla jednego i drugiego wspólne słowo to asynchroniczność
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wartości nie biorą się z kosmosu. Ajax to nic innego jak odwołanie w tle, takie samo jak każde inne. Jak chcesz aby było widoczne, musisz je tak samo wywołać.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
do dziś myślałem, że jeśli coś wrzucam do sesji to w pewnym przedziale czasu jest dostępne w całym skrypcie - tak min działają niektóre koszyki w sklepach, więc nie rozumiem dlaczego ta wartość nie jest dostępna w pliku wczytanym asynchronicznie?
Ten post edytował qbas-s 4.03.2013, 15:01:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A startujesz sesję w pliku wczytanym asynchronicznie?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skrypt.php
Jak robisz to inaczej, to robisz coś źle ![]() -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
@nospor tak deklaruję session_start() w kontstruktorze klasy którą asynchronicznie wczytuje, dla pewności ustawiam też session_save_path($katalog). @!*! JQuery dba o to aby plik pobierany był tak jak napisałeś
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A konstruktor tej klasy się odpala...? Może pokaż kod, bo to nie ma co wróżyć z fusów.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
odpala się.
Buduję aplikację z użyciem Kohany 3.2 a w niej odpalam skrypt do upload'u plików graficznych: http://blueimp.github.com/jQuery-File-Upload/ klasa która się wczytuje w tle znajduję się w server/php/UploadHandler.php początek konstruktora na moje potrzeby w tej klasie zmodyfikowałem tak:
Wszystko działa pięknie prócz przemycenia id użytkownika w sesji - pliki mają być ładowane do folderu o nazwie $_SESSION['user_id'] Ten post edytował qbas-s 5.03.2013, 12:36:12 |
|
|
![]()
|
|
To jest konstruktor który odpala się też przez ajax? Pokaż jeszcze kod JS.
|
|
![]()
|
|
pliki ładują się na serwer w pełni asynchronicznie - gdyby ajax nie odpalał konstruktora to skrypt nie miałby dostępu do indexu 'upload_dir' tablicy w konstruktorze co skutkowało by błędem w uploadzie a tak nie jest.
w folderze server/php/ jest index.php który odpala klasę wyżej Ten post edytował qbas-s 4.03.2013, 16:30:04 |
|
|
![]()
|
|
Użyj odpowiednich tagów na forum.
Zmieniłeś te wartości na swoje? JS to tylko dodatek, masz przez ajax odwołać się do skryptu dokładnie tak samo jakbyś to robił wpisując adres w przeglądarce. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
nie ma tagu JS więc początkowo ustawiłem na Manual a teraz na HTML:)
jedyne co zmieniłem w tym JS to ścieżkę do klasy w:
i wszystko działa ślicznie prócz odczytu wartości z sesji - nawet nie mogę użyć wbudowanego systemu obsługi sesji Kohany bo dziedziczenie po innej klasie wywala Internal Server Error |
|
|
![]()
|
|
Jest tag JavaScript.
Podaj pełną ścieżkę do skryptu. Opierasz to tylko JS? IMO nie ustalasz sesji w ogóle, tylko inicjujesz klasę asynchronicznie bezpośrednio. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
mam tylko 5 tagów i żaden z nich nie jest JS. Podałem pełną ścieżkę do klasy i to samo
Cytat IMO nie ustalasz sesji w ogóle, tylko inicjujesz klasę asynchronicznie bezpośrednio co masz na myśli? sesje inicjuję wcześniej w klasie kohany i tam też następuje zapisanie user id do niej. Ten post edytował qbas-s 4.03.2013, 16:53:18 |
|
|
![]()
|
|
To wpisuj z palca [javascript].
Skrypt ma działać tak jak opisałem wyżej. Spróbuj zrobić do niego odwołanie na czysto w JQuery.ajax, aby sprawdzić czy działa. Jak tak, to problem leży po stronie tamtego kodu, a jak nie, to wina leży po Twojej ![]() Sesje inicjujesz w klasie kohany, ale czy ją wywołujesz razem ze skryptem do którego odwołujesz się asynchronicznie? Ten post edytował !*! 4.03.2013, 16:58:53 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Cytat Sesje inicjujesz w klasie kohany, ale czy ją wywołujesz razem ze skryptem do którego odwołujesz się asynchronicznie? jak takie odwołanie wygląda? |
|
|
![]()
|
|
Ścieżka do skryptu == odwołanie do niego.
|
|
![]()
|
|
skrypt uploadu jest wczytywany do widoku właśnie przez kontroler w którym jest zapisywana wartość do sesji. Dziedziczenie po tej klasie tak jak już wspominałem wyrzuca Internal Server Error - wywołanie bezpośrednio w tle tej nadrzędnej klasy chyba by nie było dobrym pomysłem
EDIT: skrypt ładowany w tle nie odczytuje też cookies Ten post edytował qbas-s 5.03.2013, 01:11:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:47 |