![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 2 Dołączył: 15.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Chciałbym poddać ocenie mój system ogłoszeń (tak to sobie wymyśliłem, ale mogą to być równie dobrze newsy itd). Treść można dodawać na razie w dwóch formach: tekstowej i graficznej. Tag [www] gdyż na razie nie udostępniam kodu (a tak zrozumiałem warunek na ocenę "skryptu"). O strukturze mogę powiedzieć tyle, że jest to bardzo prosty MVC. Wszystko (jeżeli chodzi o PHP) zostało napisane od zera. Głównie zależy mi na ocenie bezpieczeństwa i funkcjonalności, więc próbujcie coś zepsuć i jeśli się uda to dajcie znać! ![]() Graficznie nie ma za bardzo czego oceniać, ale każda uwaga i sugestia mile widziana. Z założenia nie ma być to cały serwis, a tylko wydzielona część, którą można zaimplementować w istniejącym już serwisie. ===> Adres: http://pbazyl.webd.pl/ogloszenia ps. Opcja usuń została wyłączona, żeby było co oglądać. Co jakiś czas będę przywracał bazę do oryginalnego stanu. ps2. Kwiatki z walidatora takie jak id zamiast class w divach i inne zostaną w najbliższym czasie usunięte. Wiem, że są ![]() Ten post edytował Piotrbaz 3.03.2013, 00:42:26 -------------------- $piotrbaz->get_Signature();
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wejdziesz w dodawanie ogłoszenia i adresie:
http://pbazyl.webd.pl/ogloszenia/index.php...mp;type=picture zmienisz type na inne, to pojawia się biała strona. A tak, to co tu oceniać? Kilka selectów, insertów i updateów. Ten post edytował IceManSpy 3.03.2013, 00:50:00 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 2 Dołączył: 15.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Plusik za białą stronę.
A tak, to co tu oceniać? Kilka selectów, insertów i updateów. Głównie zależy mi na zabezpieczeniu przed atakami, szczególnie narażony tutaj jest formularz. Ale w kwestii bezpieczeństwa dopiero zaczynam i o niektórych atakach pewnie nawet nie mam pojęcia. Jak będzie gotowy to udostępnię kod i wcale nie będzie to parę selectów instertów i updateów na krzyż ![]() Ten post edytował Piotrbaz 3.03.2013, 11:05:19 -------------------- $piotrbaz->get_Signature();
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 202 Pomógł: 36 Dołączył: 10.06.2011 Skąd: Dokąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W kwestii zabezpieczeń polecam nieudostępnianie kasowania wszystkich treści innym użytkownikom.
|
|
|
![]()
|
|
Wiadoma sprawa. W połączeniu z systemem użytkowników opcje edytuj i usuń z założenia będą dostępne tylko dla autora konkretnego wpisu. Pełna kontrola dla admina.
-------------------- $piotrbaz->get_Signature();
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Super, dzięki
![]() -------------------- $piotrbaz->get_Signature();
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A to Ci psikus
![]() Waliduj długość dopiero po wycięciu html tagów, bez spacji itd. Ten post edytował Damonsson 3.03.2013, 17:19:09 |
|
|
![]()
|
|
Co z tym komunikatem o braku ogłoszenia o ID=x ?
![]() ![]() -------------------- $piotrbaz->get_Signature();
|
|
|
![]()
|
|
Po prostu ktoś je usunął, wpisałem 20 spacji w każdym polu i przeszło walidację, a nie powinno.
póki znów ktoś nie usunie: http://pbazyl.webd.pl/ogloszenia/index.php...ow_ad&id=21 Ten post edytował Damonsson 3.03.2013, 17:26:29 |
|
|
![]()
|
|
Znowu trafiony zatopiony, spacje...
![]() ![]() edit: preg_replace ![]() ============================================= Ok, naniosłem kilka bardzo istotnych poprawek oraz dodałem trochę magii CSS3 ![]() Proszę o dalsze oceny i wytykanie ew. błędów, za każdy lecą plusiki ![]() http://pbazyl.webd.pl/ogloszenia Ten post edytował Piotrbaz 19.03.2013, 18:45:19 -------------------- $piotrbaz->get_Signature();
|
|
|
![]()
|
|
Używasz PostgreSQL?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
3 połączenia z bazą przy prostej liście? Poza tym zabezpiecz to jakoś, bo wysyłając ogłoszenie w połączeniu z F5, robi się syf. Tak samo jest możliwość użycia html/css.
Ten post edytował !*! 21.03.2013, 10:09:32 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Damonsson) Używasz PostgreSQL? Nie, MySQL. Dlaczego? Cytat(!*!) 3 połączenia z bazą przy prostej liście? 3 zapytania ![]() Dzięki za zwrócenie uwagi na F5 i CSS. Tylko nie wiem czy po prostu wyrzucać "style=xxxxxx" przy użyciu preg_replace, czy zastosować jakąś ogólniejszą metodę. Myślałem, że strip_tags() zrobi robotę ![]() p.s. OK, do wieczora możliwość dodawania nowego wpisu wyłączona Ten post edytował Piotrbaz 21.03.2013, 13:23:09 -------------------- $piotrbaz->get_Signature();
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:47 |