![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy jest sens w przechowywaniu danych w bazie danych w ten sposób:
- Każdy użytkownik ma group_id - Każda grupa ma swoje pole permissions w którym znajduje się suma uprawnień które posiada(wyjaśnienie dalej) - Każde uprawnienie ma swoje id które jest potęgą liczby 2, czyli gdy mam uprawnienia: 1 - read own 2 - write post 4 - delete own post 8 - edit own post 16 - read other 32 - edit other 64 - remove other gdy suma uprawnień użytkownika wynosi 23 to znaczy że może: - read own - write post - delete own post - read other Czyli proste operacje bitowe, moje pytanie brzmi czy przechowywanie w ten sposób uprawnień jest dobrym rozwiązaniem, w przypadku gdy tych uprawnień jest całkiem sporo, a co za tym idzie id uprawnien może sięgać ponad 1 milion, gdyż jest to potęga liczby 2. Jak najlepiej przechowywać te uprawnienia w bazie tzn. w jakim typie pola i jego długości, narazie mam int(10) ale uprawnień jest nie dużo, lecz podczas rozbudowywania cms'a dojdzie ich o wiele wiele więcej. Więc chciałbym się dowiedzieć czy jednak jest to dobry sposób czy może Wy znacie jakiś inny, lepszy i bylibyście tak mili aby się nim podzielić. Dziękuję i pozdrawiam ![]() Ten post edytował HuzarO 2.03.2013, 21:17:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:26 |