![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Zacząłem pisać sobie własny validator danych oto co mam póki co:
Póki co jest prosta zasada ale nie wiem dlaczego w ostatniej linijce gdy sprawdzam if(new Valid...) to zawsze pokazuje 'ok'... Szukam błędu ale niestety nie widzę. Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
podstawy..... konstruktor zwraca obiekt, a nie żadne RETURN.... a skoro to jest obiekt, to zawsze w IF da ci logiczne TRUE
Musisz napisać oddzielną metodę, do walidacji i ją wywoływać. Konstruktor to konstruktor - nic więcej |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje mistrzu. Zapamiętam na przyszłość. Teraz chodzi:
@nospor możesz mi coś doradzić ws. walidatora? Co może mi się przydać? Ten post edytował aras785 2.03.2013, 19:26:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
if(is_int($var)) {
To nie ma sensu. Z forma zawsze dostajesz tekst, nawet jeśli ten tekst jest liczbą. zamiast is_int musisz użyć is_numeric poza tym Twój walidator zwraca jedynie true lub false dla całości. W jego rezultacie nie wiesz, które pole byłe złe a to niedobrze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat @nospor możesz mi coś doradzić ws. walidatora? Co może mi się przydać? Przede wszystkim przydałoby Ci się przeglądniecie istniejących rozwiązań, np. z Zenda czy Symfony. Następnie możesz się nimi pobawić, wypróbować któryś z nich w jakimś projekcie. Gdy uznasz, że z jakiegoś powodu istniejące systemy nie sprawdzają się, będziesz już wiedział co było z nimi nie tak i będziesz miał możliwość ich rozbudowy o brakujące funkcje. Jeżeli jednak uznasz, że istniejące rozwiązania w ogóle nie sprawdzają się będzie to pierwszy argument za tym by w ogóle brać się za pisanie własnej biblioteki.
|
|
|
![]()
|
|
Macie rację lecz chciałem po prostu nauczyć się czegoś. Zend ma fajne rozwiązanie lecz nie potrafię wydobyć je z samego frameworka.
Szybka modyfikacja (brzydki kod - a wszczegolnosci umiejscowienie komunikatow)
Pozdrawiam:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Macie rację lecz chciałem po prostu nauczyć się czegoś. Nie mając minimalnej wiedzy/doświadczenia z danym tematem ciężko jest stworzyć cokolwiek sensownego zaczynając od podstaw. Szczególnie, gdy nawet nie potrafisz jeszcze posługiwać się OOP. Czy się czegoś nauczysz? Pewnie tak: marnowania czasu oraz masy złych nawyków.Nie odbieraj tego personalnie, ale to co tutaj przedstawiłeś jest pod chyba każdym możliwym względem złe. Na pewnego gorsze od serii IF-ów z echo do wyświetlania błędów. Cytat Zend ma fajne rozwiązanie lecz nie potrafię wydobyć je z samego frameworka. https://github.com/zendframework/Component_ZendValidator
|
|
|
![]()
|
|
Wporządku. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 16:04 |