![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2013 Skąd: Gorzów Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, otóż dnia wczorajszego zaczołęm naukę z PHP doszedłem sobie do "Instrukcji warunkowych" i posiadam już taki oto skrypt:
i mam pewien problem a mianowicie gdy daję "localhost" w przeglądarce od razy wyskakuje zdaje: "Prosze sie zalogowac podajac swoje imie! Przepraszamy ale imie <b>$nick</b> nie istnieje w naszej bazie (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) " Mógłby ktoś pomuc oraz powiedzieć gdzie zrobiłem błąd zależy mi aby "Prosze sie zalogowac podajac swoje imie!" się tylko pokazywało a "Przepraszamy ale imie <b>$nick</b> nie istnieje w naszej bazie (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) " dopiero po wpisaniu jakiegoś imienia. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 22.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze pomiędzy value i 'send' powinienes dac znak '='
Kod <form> Podaj swoje imie: <input type='text' name='imie' /><br /> <input type='submit' value='Send' name="send"/> </form> Kod <?php @$nick = $_GET['imie']; if (empty($nick)){ echo "Prosze sie zalogowac podajac swoje imie!"; } if(!empty( $_GET['send']){ if ($nick == 'Przemek'){ echo "Witamy znow <b>$nick</b> - Glowny adminie!"; } elseif ($nick == 'Karol'){ echo "Witamy uzytkowniku <b>$nick</b> w serwisie!"; } else { echo "Przepraszamy ale imie <b>$nick</b> nie istnieje w naszej bazie :("; } } ?> dadatkowy warunek sprawdzajacy czy został wciśnięty guzik submit powinien wystarczyc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2013 Skąd: Gorzów Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mógłbyś podajć owy warunek sprawdzający? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 22.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już podałem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
W hmtlu dodałem : name="send" a w php warunek: if(!empty( $_GET['send']){} |
|
|
![]()
|
|
A rzeczywiście hehe, dzięki bardzo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
//Można zamknąć. Ten post edytował Telo 2.03.2013, 16:29:20 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 22:18 |