![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Potrzebuje stworzyc forme w Html, ktora bedzie posiadala checkboxa. Co wazne zaznaczenie owego checkboxa powinno byc polaczone z inna zmiena hidden (test) ktora rowniez zostanie wywolana po submitowniu formy. Powinny zostac wtedy wywolane dwie zmienne o wartosciach value; dla U2_chwil wartosc value=",U2_chwil" i dla test wartosc value rowna value="test". Caly problem polega na tym, ze nie wiem jak polaczyc ta zmienna test z chcboxem bo wywolac je osbno to zaden problem, a zrobic zeby byly zalezne to juz zagwozdka. Kombinowalem z ponizszym kodem ale nie wiem czy to dobra droga. Za jakakolwek pomoc z gory dziekuje
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie kumam o co ci chodzi... Jak ślesz forma to lecą wszystkie pola, niezależnie czy checkbox jest zaznaczony czy nie.
A potem w php obrabiasz jak ci się podoba -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wlasnie pytanie czy nie da sie tego jakos zapisac w html ?, a jezeli nie da sie to jakim kodem php polaczyc na stale tego checkboxa z zmienna inputem hidden (test) ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
....
ALe co masz na myśli pisząć "połączyć"?? Co chcesz dokładnie zrobić ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
podczas wysylania formy wartosci value sa "podawane" dalej jako zmienne ktore mozna pozniej odpowiednio wykorzystac. Mi chodzi o to zeby forma wysylala konkretne zmienne tylko w momencie zaznaczenia danego checkboxa. Dajmy na to mam 3 inputy , jeden to checbox a dwie pozostale to np. text i hidden, zalezy mi na tym zeby input hidden byl wysylany (submit) tylko wtedy kiedy zaznaczymy chckboxa..jak skojarzyc te dwa inputy ?
|
|
|
![]()
|
|
php:
if zaznaczon checkbox rob z inputem co chcesz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dokladnie to powinno wygladac tak
w tym przykladzie po wywolaniu submita mamy takie opcje wyjscia. zaznaczmy checkboxa:mamy zmienne ,U2_chwil i test i cos odznaczamy checboxa: mamy zmienne test i cos I teraz pytanie jak zrobic zeby po odznaczeniu chechboxa miec tylko zmeinna "cos" a po zaznaczeniu wszytskie trzy Jak mozesz prosze pomoz mi jak zintegrowac kod php z tym html bo niestety koja znajomosc php jest bardzo slaba..za pomoc z gory dzieki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 50 Dołączył: 2.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najłatwiej jQuery, robisz funkcję, która w zależności od zaznaczenia checkboxa dodaje atrybut disabled do odpowiednich inputów...
np.
w jQuery
Ten post edytował StrefaPi 2.03.2013, 11:00:09 -------------------- https://studiostawki.com - studio fotograficzne i filmowe - ul. Inflancka 11, Warszawa
|
|
|
![]()
|
|
witaj dzieki za odpowiedz..
od razu przepraszam ale dopiero sie ucze, ale gdzie w tym wszytskim miejsce na samego checkboxa czyli: jak to skojarzyc z kodem o ktorym piszesz ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 50 Dołączył: 2.03.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jedno z rozwiązań, z wykorzystaniem jQuery (u mnie działa):
JS:
Formularz: Ten post edytował StrefaPi 2.03.2013, 12:44:30 -------------------- https://studiostawki.com - studio fotograficzne i filmowe - ul. Inflancka 11, Warszawa
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 14:59 |