![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam kilka pytań odnośnie aktualizacji danych do bazy poprzez skrypt.
Otóż napisałem skrypt aktualizujący czasy danego użytkownika na danej trasie. Aby zoptymalizować działanie skryptu listę tras umieściłem w tablicy przez co nie muszę w cronie wpisywać adresów typu mojastrona.pl/update.php?trasa=2 itd (tras jest ponad 90 więc do dwóch serwerów było już trochę męczarni). Więc mam sobie tablicę z której pobierane są id tras, następnie id trasy przypisywane jest do adresu z którego otrzymuję xml-a, którego nastepnie pobieram CURL-em i dodaję/aktualizuję w bazie. Oczywiście wszystko jest w pętli. Skrypt wykonuje się dosyć długo więc nie wiem czy jest to dobra metoda i czy ewentualnie nie popełniłem jakichś błędów. Lecz to zostawiam jak naraie na później, głównie chodzi mi o to co musiałbym zastosować aby: 1. Dodać odnośnik do aktualizacji (dla użytkowników) tak aby nie mogli podejrzeć adresu (skrypt miałby się wykonywać w tle) - obecnie korzystam z niewidocznego iframe lecz myślę, że nie jest to zbyt bezpieczna i dobra metoda. Myślałem o tym aby wykonać to w javie lecz nie wiem nawet czego mam szukać. 2. Chciałbym aby po kliknięciu przez użytkownika w odnośnik Aktualizuj pokazywała się informacja za jaki czas aktualizacja zostanie ukończona, coś takiego jak na tej stronie: http://nfsc-s.com/nfsw/MANIEK2512PL po kliknięciu w przycisk UPDATE. Nie chodzi mi tu koniecznie o gotowe rozwiązania, a o np. linki do manuala lub napisanie czego mam szukać, co miałbym do tego wykorzystać. Skrypt do aktualizacji dla singleplayer wygląda tak:
Jeśli była by taka mozliwość prosiłbym o sprawdzenie poprawności kodu, zdaję sobię sprawę, że może w nim być sporo błędów. Można by go było zoptymalizować i zabezpieczyć lecz jak narazie nie wiem jak. Skrypt działa poprawnie czyli dodaje/aktualizuje dane lecz jeśli mona go jakoś zabezpieczyć/ zoptymalizować prosiłbym o jakie kolwiek podpowiedzi ![]() z góry dziękuję jeśli czegoś nie zroumiesz- pisz postaram się to lepiej wytłumaczyć Ten post edytował maniek2512 28.02.2013, 19:41:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- zapytania do bazy w pętli to nie jest dobry pomysł.
- zastosuj też cache, aby skrypt nie był wykonywany za każdym razem, tylko np. co 2 minuty. - jak masz możliwość, przejdź na PDO, ponieważ za jakiś czas mysql_* przestanie działać. Odpowiadając na pytania 1. Zrób odwołanie do pliku "jx.php" który wykona te zadanie np. poprzez ajax, choć nie koniecznie. Jeśli idzie o wklepanie ścieżki bezpośredniej do pliku, to można to obejść wpisując w index.php a w pliku tym który wykonuje te operacje: Dzięki czemu, każdy kto wpisze adres pliku zobaczy białą stronę (skrypt zostaje przerwany). 2. Tu nie mam pomysłu... najprościej będzie zapisać informacje o tym ile skrypt wykonuje się (time) i wyświetlić to jako dekoracje w JS. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:31 |