![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 6 Dołączył: 20.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Właśnie rozpoczynam naukę OOP z książką PHP obiekty, wzorce, narzędzia. Po paru lekcjach otrzymałem m.innymi taki kod:
I teraz mam pytanie, po co return? Do czego tu służy? Jakie ma zadanie? Pewnie błaha sprawa, ale przeszukując google natrafiam jedynie na zagraniczne witryny. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, metoda jest niepełna. Co chcesz zrobić z tym $base? Co to za próba wywołania?
$this->title ( {$this->producerMainName} ) To przecież nie ma sensu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 6 Dołączył: 20.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mniejsza o kod, chodzi mi o zadania return. Kiedy go używać i do czego głównie służy.
Trochę potestowałem i użyłem return do
Lecz, czy ma ono jeszcze jakieś inne zadania? Ten post edytował teez 28.02.2013, 18:05:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do natychmiastowego przerwania wykonywania funkcji i zwrócenia wartości. Jeśli tak wygląda kod w kursie to go zwyczajnie wyrzuć do kosza.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kod w kursie tak nie wygląda. Sam po prostu pomieszałem. Ok, temat do zamknięcia.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polubiłbym post wyżej.
To co wyrzuca return uzyskujesz w miejscu wywołania, musisz tego jeszcze użyć jakoś np echo $this->drukuj(); -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I takie coś:
Polecałbym zmienić na:
Unikniesz wielu kłopotów, a poza tym... Doczytaj o używaniu cudzysłowów " -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja od siebie dorzucę:
Cóż za code review:D Ten post edytował matix 18.03.2013, 09:19:58 -------------------- Nawet, jeżeli nie jesteś zainteresowany usługami IT ani outsourcingiem, a Twoją pasją jest programowanie - zobacz naszą stronę. Piszemy dużo fajnych use-caseów, jak podchodzimy do tematu programowania dla naszych klientów. A tak na co dzień tworzymy budujemy mvp oraz tworzymy platformę b2b.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up
To akurat jest poprawne, mam na myśli sposób formatowania. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
True... Poprawny i często stosowany, zwłaszcza w przypadku wyjątków.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 15:31 |