![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Piszę własnego frameworka i chciałby zrobić alias z metody. Przeszukałem manuala PHP i nic nie znalazłem.
Ten post edytował mkulas 27.02.2013, 09:24:52 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak na szybko to możesz kombinować z
__call() + call_user_method -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 11 Dołączył: 25.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
misz masz... jeżeli dobrze zrozumiałem, to być może chodzi Ci o takie rozwiązanie:
a jak nie to poszukaj czegoś ala call_user_method, jak pisał @skowron-line |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy metodach statycznych to działa. call_user_method jest przestarzała i nie działa, bo w funkcji i tak muszę mieć referencję obiektu.
Poczyniłem krok
Ten post edytował mkulas 27.02.2013, 09:24:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 11 Dołączył: 25.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra, bo widzę, że brniemy w złym kierunku. Napisz, po Ci te aliasy do funkcji/metod i czemu miałby Ci służyć. Bo to co "poczyniłeś" spędzi Ci nieraz sen z powiek i stracisz wiele czasu na szukanie błędów.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twoje rozwiązanie jest bezsensowne (pomijając tego globala) skoro i tak musisz pobrać obiekt.
lub zwyczajnie podać obiekt jako argument funkcji
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest wiele mozliwosci aby zrobic latwiejszy dostep do klas. Globale to w ogole nie wiem czy sa obslugiwane w php 5.3.
Jednym z pomyslow jest juz wspomniany singleton - jednak to ogolnie jest do pobierania jednej instancji klasy, nie mozna tworzyc obiektow. No chyba ze tak go skonstrujesz ze bedzie mial kilka instancji.
Drugim ze sposobow jest stworzenie statycznej klasy, ktora bedzie miala alias do konkretnej klasy:
Ten post edytował quality 7.03.2013, 12:06:04 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:23 |