![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
na forum jestem już od jakiegoś czasu i mam kilka postów na swoim koncie, co de facto nie znaczy o tym, że programuje w PHP (były to głównie kwestie dotyczące bazy danych mysql). Ok, to tyle wstępu.. Muszę w ramach zajęć uczelnianych przygotować jakąś aplikację internetową.. Jakoś tak wyszło, że nigdy nie miałem tej przyjemności zając się tymi rzeczami.. (programista ze mnie średni ![]() Chciałbym łączyć się tej samej bazy tylko z poziomu przeglądarki. Co musiała by zawierać taka web-aplikacja: -możliwość logowania na konto -operacje na bazie danych (czyli dodawanie/edycja/usuwanie/wyświetlanie..) I teraz esencja całego tego tematu - czym musiałbym się zainteresować / jaką wiedze przyswoić, aby móc coś takiego przygotować..? Jestem świadomy tego, że o PHP powstało tony książek i innych treści, dlatego chciałbym prosić o takie KNOW-HOW od Was, aby w możliwie jak najmniejszym nakładzie czasu (na szukanie/uczenie) przygotować takową aplikacje.. Pozdrawiam i czekam na wszelkie sugestie ![]() Marcin ps. Czy warto / nalezy korzytac tutaj z jakis frameworków? ps2. Jakie IDE najlepiej polecacie? ps3. Ogólnie to zastanawiałem się też nad ruby on rails z tym, że nie wiem czy php nie będzie tutaj "łatwiejszy" do zastosowania ![]() Ten post edytował mikajlo 26.02.2013, 21:16:11 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 4 Dołączył: 27.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może nie odpowiem konkretnie na twoje pytanie, ale tak się przyjęło, że ludzie nie wierzą w szybką naukę z książki. Niestety.
To co opisujesz to podstawowe działania PHP i MySQL. Polecam Ci książkę Jono Bacon "PHP i MySQL", w której autor rewelacyjnie wyjaśnia jak takie projekty tworzyć. Kurs opiera się na tym, że razem z autorem czytelnik tworzy Dziennik Internetowy potem Forum itp. (Każda linijka kodu jest omawiana) Ja właśnie zaczynałem od tej książki. Pamiętam jak dziś, że przewertowałem ją w tydzień (robiłem to co autor, tyle że w PC i analizowałem kod), po czym samodzielnie szykowałem się do takich przedsięwzięć jakie opisujesz. Z perspektywy czasu żałuję, że straciłem tyle czasu na kursy dostępne w internecie, które początkowo mnie niczego nie nauczyły. Owszem są takie kursy przydatne, ale nie dla użytkowników zaczynających kompletnie od podstaw ![]() Ps 1. Frameworki są tutaj zbędne (po co?) Ps 2. WebServ, Krasnal albo jakiś darmowy hosting? Ps 3. Nie wiem |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I teraz esencja całego tego tematu - czym musiałbym się zainteresować / jaką wiedze przyswoić, aby móc coś takiego przygotować..? Jestem świadomy tego, że o PHP powstało tony książek i innych treści, dlatego chciałbym prosić o takie KNOW-HOW od Was, aby w możliwie jak najmniejszym nakładzie czasu (na szukanie/uczenie) przygotować takową aplikacje. Jeśli chodzi o logowanie/rejestrację itd. to zainteresuj się sesjami- google > php sessions Co do reszty to musisz po prostu poznać konstrukcje zapytań w mysql, kolejno DELETE/UPDATE/INSERT/ALTER. Po więcej również odsyłam do google, zarówno PHP jak i MySQL mają swoje dokumentacje w necie, dobrze opisane. Nie licz jednak że bez jakichkolwiek podstaw i praktyki 'od tak' napiszesz mercedesa, o ile w ogóle coś napiszesz. Co do książek - nigdy żadnej książki w ręce nie miałem, PHP nauczyłem się z kursów w necie, konkretniej to z tego: http://webmade.org/kursy-online/kurs-php.php Osobiście jestem zdania, że książki itd. nie mają sensu, tym bardziej jeśli masz wydawać na nie pieniądze. Po co, skoro w necie aż roi się od przeróżnych artykułów na temat webmasteringu, a żadna teoria nie dorówna praktyce. Ja robiłem tak, że czytałem jeden rozdział z PHP, potem pisałem sobie testowe aplikacje/skrypty, aby zobaczyć i spróbować zrozumieć zasadę działania danego zagadnienia. Potem było już tylko lepiej, w końcu do dyspozycji masz też takie fora jak np. właśnie to. Ten post edytował Michael2318 26.02.2013, 22:48:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 1 Dołączył: 7.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko o czym wspomnieli koledzy znajdziesz w TEJ książce
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@PiNkOs, Michael2318 - dobre i konkretne porady! Właśnie o to mi chodziło (jakich tematów mam sobie szukać..). Też uważam, że w moim przypadku stratą czasu bedzie przerabiać "zwykłe" kursy.. bardziej właśnie szukam konkretnych rozwiązań pokazanych w tutkach lub właśnie książkach (jak podał PiNkOs).., no i Meduz'owi też dzięki za dodatkową rozmowe na pw
![]() Jakby co temat jest jeszcze otwarty, więc wszelkie sugestie są mile widziane ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 15 Dołączył: 12.08.2012 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
ps2. Jakie IDE najlepiej polecacie? Ps 2. WebServ, Krasnal albo jakiś darmowy hosting? Od kiedy IDE to pakiety WAMP/hosting? Wikipedia. Ze swojej strony polecam PhpStorm - szybki, inteligentny i po prostu działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Właśnie chciałbym jeszcze przypomnieć o kwestii IDE - szukałbym raczej czegoś bezpłatnego.. chodzi mi w szczególności, aby była kontrola nad składnią (no i inne przydatne/potrzebne rzeczy których teraz nie jestem swiadomy..). Narazie to bawiłem się z connectorem do bazy w notatniku ;p
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam NetBeans, albo Eclipse -> jak dla mnie NetBeans wygodniejsze
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Radziłbym Ci najpierw rozrysować i/lub rozplanować sobie całą aplikację. Następnie weź się troszkę za HTML'a (byle jakiego) i stwórz jakiś wygląd, coś co będzie przypominać Twoją aplikację. Następnie po kolei staraj się wdrążać kolejne moduły (tj. począwszy od logowania i rejestracji) i powiem Ci tak, szukaj gotowych rozwiązań, tzn. tutoriali, żebyś załapywał, o co chodzi. No chyba, że to ma być naprawdę dobry projekt itd., no to musisz się nauczyć języków od strony przeglądarki (tj. HTML, CSS, JavaScript) i język od strony serwera (tj. PHP) i do tego SQL do zarządzania bazą danych (dla każdego początkującego MySQL).
-------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
@in5ane - dzięki za wskazówki.. Prawdopodobnie zrobię tak jak mówisz.. Co do języków z których będę musiał skorzystać (HTML/CSS, PHP) to swojego czasu już tam coś zrobiłem bodajże w html 4.1 i CSS3 (nie wiem jak tam html5 ale wydaje mi się, że większość wiedzy dla moich potrzeb posiadam). PHP praktycznie nie znam w cale, więc na tym muszę się skupić...no i może coś z JavaScriptu wrzucic, ale to musiałbym się zastanowić nad jego użytecznością w tym projekcie.. (może forumlarz rejestracji?)
Co do IDE to chyba wybiorę NetBeans.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
JavaScript (lub Ajax przy wykorzystaniu biblioteki np. jQuery) może Ci się przydać w paru miejscach, np. do walidacji pól przy rejestracji lub logowaniu. Ogólnie wiele rzeczy można oprzeć o JS (a dokładnie o Ajax), możesz robić całą stronę bez przeładowania, ale to już wyższa szkoła i jazdy i raczej mniej potrzebna. Zacznij od początku i wyszukuj rozwiązań na swoje ewentualne problemy.
-------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:58 |