![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam. Mam problem z połączeniem z bazą danych po utworzeniu skryptu .php. Podaję skrypt php:
Stworzyłem na serwerze mysl cba.pl tabelę dane. Przy probie połączenia z bazą danych tzn po wypełnieniu wszystkich pól i wysłaniu dostaję komunikat: Kod Nie można nawiązać połączenia z bazą danych w czym jest problem? czy dobrze dałem :Kod @$db = mysql_pconnect("http://mysql.cba.pl", "robik", "*******"); namiary na serwer? uzytkownik i hasło pasuje na 100% ale nie mogę się połączyć z bazą danych. W php raczkuję dopiero, i cały dzień zajęło mi czytanie i próba utworzenia tego w .php....Pozdrawiam serdecznie
Powód edycji: [Spawnm]:
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Sprubój tak zrobić
Powód edycji: [Spawnm]:
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 291 Pomógł: 45 Dołączył: 21.08.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Serio: http://mysql.cba.pl?
Koniecznie bez http:// A po drugie nie terminuj błędów (@) bo sam sobie szkodzisz - obsłuż je tak jak trzeba, a nie maskuj ich wystąpienia. Ten post edytował klocu 26.02.2013, 20:48:08 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
Serio: http://mysql.cba.pl? Koniecznie bez http:// Wielkie dzięki, mały błąd ale jednak błąd. Teraz mi wysłało zapytania do bazy danych. Ale nie zapisało mi ich w bazie danych. Mam puste recordy... Gdzie zrobiłem błąd , że nie zapisało mi danych , które zostały podane w formularzu? A po drugie nie terminuj błędów (@) bo sam sobie szkodzisz - obsłuż je tak jak trzeba, a nie maskuj ich wystąpienia.
Co masz dokładnie na myśli? Usunąłem (@) to , i to wystarczy, i jak ewentualnie muszę to obsłużyć...? Sorki za laickie pytania, ale dopiero od kilkunastu godzin siedzę nad stworzeniem skrtyptu php do tego formularza, i na błędach które mi wychodzą to się uczę powoli...Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Hehe , a jak ma zapisać ? Jak nie dasz polecenia które to zapisuje INSERT TO
|
|
|
|
|
|
|
|
Hehe , a jak ma zapisać ? Jak nie dasz polecenia które to zapisuje INSERT TO Dzięki za podpowiedz... Tak myślałem że tego insert mi brakuje Niby wszystko w porządku ale pokazuje mi dodanych rekordów w bazie danych... Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 190 Dołączył: 5.02.2011 Skąd: 64-800 Ostrzeżenie: (0%)
|
Zmienne w zapytaniu do bazy bez apostrofów.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 44 Dołączył: 22.10.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
i niebędzie pokazywało się białe tło zamiast addslashes użyj mysql_real_escape_string - addslashes niezabezpiecza przed SQL injection a i jescze jedno taki insert jak ty wykonujesz musi mieć zachowaną kolejność pól i jesli pierwsze pole jest np id autoincrement powinneś użyć NULL musi także zgadzać się ilość poł w zapytani z tymi co są w bazie jednym słowem jest to bardzo niepraktyczne bo jak zmienisz strukturę bazy to zapytania się posypią Ten post edytował patryczakowy 28.02.2013, 23:47:02 -------------------- Sztuką jest widzieć to czego nie widać.
|
|
|
|
|
|
|
|
i niebędzie pokazywało się białe tło zamiast addslashes użyj mysql_real_escape_string - addslashes niezabezpiecza przed SQL injection Dzięki, ale już sobie poradziłem, wcześniej utworzyłem tabelę i dane do niej w phpmyadmin przez program graficzny, więc wykasowałem tabelę i na nowo utworzyłem z linii poleceń i teraz mi dopiero zapisało rekordy.... Teraz sprawdzę to od strony bezpieczeństwa... To radzisz mi uzyc mysql_real_escape_string zamiast addshashes? Pozdrawiam . P.S Nie wiem czy dobrze się uczę php, ale nie uczę się od samego początku, tylko uczę się na podpatrywaniu innych składniu tego typu i próbuję tworzyć własny kod metodami prób i błędów... |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 26.03.2011 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%)
|
Piękna polecenie, a tyle ułatwia życie. Polskie znaki w bazie, jest z tym trochę zabawy. |
|
|
|
|
|
|
|
Piękna polecenie, a tyle ułatwia życie. Polskie znaki w bazie, jest z tym trochę zabawy. Dzięki , sprzydało się. Dzięki temu mam polskie znaki w bazie
Tabela wgrywa się bez problemu , ale przy próbie wysłania formularze ze strony html mam komunikat: Kod Problem z zapisem Jak utworzę tabelę bez klient_id :to bez problemu dodaje mi rekordy do bazy danych. Wcześniej podałem w poście konf pliku klient.php. W jaki sposób mogę zrobić , żeby mi po wpisaniu danych dodawało automatycznie numerację klient_id? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 96 Dołączył: 10.04.2008 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%)
|
Twoje zapytanie:
Kod "insert into dane values ('$imie','$nazwisko','$phone','$komunikator','$lacze')"; Do kolumny klient_id typu int chcesz wstawić string $imie. Użyj takiej budowy zapytania, w której podajesz nazwy kolumn: Kod INSERT INTO table_name (kolumna1, kolumna2, kolumna3,...)
VALUES (wartosc1, wartosc2, wartosc3,...) -------------------- |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
P.S Nie wiem czy dobrze się uczę php, ale nie uczę się od samego początku, tylko uczę się na podpatrywaniu innych składniu tego typu i próbuję tworzyć własny kod metodami prób i błędów... Dobra rada. Uczysz się czegoś co jest w manualu oznaczone jako do wywalenia i dłużej nie rozwijane (mowa o rozszerzeniu mysql). Przerzuć się na PDO. Znikną twoje problemy z jakimś addslashes, mysql_real_escape_string, poprawnością typów danych i z czym tam jszcze masz obecnie problem. -------------------- |
|
|
|
|
|
|
|
Dobra rada. Uczysz się czegoś co jest w manualu oznaczone jako do wywalenia i dłużej nie rozwijane (mowa o rozszerzeniu mysql). Przerzuć się na PDO. Znikną twoje problemy z jakimś addslashes, mysql_real_escape_string, poprawnością typów danych i z czym tam jszcze masz obecnie problem. Dzięki za radę. Skorzystam z niej. Jak będę miał czas to zmienię to na PDO. Mam pytanie dotyczące odczytywania formularza po wysłaniu danych. Na razie odczytuje (wysyła) mi dane do bazy MySql. Odczytuję dane przez phpmyadmin. Czy jest inna możliwość (prostsza)odczytywania danych, niż przez phpmyadmin?? Pozdrawiam P.S Jak się domyślam to bym musiał utworzyć plik .php i napisać skrypt , który po wysłaniu formularza pokazuje mi dane , które zostały wysłane w innym oknie(stronie)? O ile się nie mylę/? |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:49 |