![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 1 Dołączył: 26.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Zacząłem się bawić z uploadowanie plików serwera, za pomocą funkcji oferowanych przez PHP. I mam problem z pierwszą próbą uploadu pliku zdalnego. Dodam, że skrypt uploaduje pliki z tego samego serwera, tylko z innego katalogu. Wiem, że do takich operacji istnieją inne funkcje, natomiast ja to robię w celach naukowych :-o .
Tak wyglądają plik lokalny(localfile) i zdalny(remotefile).
I w tym momencie dostaję: Warning: ftp_fget() [function.ftp-fget]: Can't open /home/a2485165/temp/t.txt: No such file or directory Katalog z plikiem istnieje , sprawdzałem za pomocą funkcji file_exists, chmod dałem 777 zapis + odczyt. Pomóżcie mnie naprowadzić na rozwiązanie problemu. ftp_connect() zwraca zasób(strumien ftp), ftp_login() true Ten post edytował q3trm 26.02.2013, 21:39:04 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z jakiego poziomu katalogu to robisz ? Być moze plik instnieje tak jak mówisz tylko jest zła ścieżka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 1 Dołączył: 26.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z public_html.
To ciekawe, file_exists($remotefile), sprawdza czy plik istnieję w odrębnym katalogu i zwraca TRUE. Funkcja file_exists nie zależnie od katalogu w jakim zostaję wywołana, potrafi sprawdzić istnienie każdego pliku na serwerze? W ramach testu, zainicjowałem funkcję touch() z ścieżką ze zmiennej $remotefile(dodając nazwę nieistniejącego pliku), rezultat był taki, że nic się nie stało, ani błędu, ani akcji. Kolejnym krokiem było sprwdzenie czy ścieżka jest poprawna, więc specialnie podmieniłem ścieżkę w funkcji touch() na nieprawidłową, wydrukowało błąd, czyli ścieżki są dobre ![]() Ten post edytował q3trm 26.02.2013, 23:15:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 2 Dołączył: 27.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
file_exist sprawdza czy plik istnieje na dysku na serwerze na którym wywoływany jest php, ftp_get obsługuje zdalny katalog z obcego serwera i korzeń systemu plików jest ustalany przez demona ftp. Ponieważ w Twoim przypadku jest to ten sam serwer, to wydaje Ci się, że ścieżka dla ftp_get jest poprawna, a w rzeczywistości nie jest. Głównym katalogiem dla Twojego ftp jest prawdopodobnie /home/a2485165/, więc jako ścieżkę podałbym /temp/t.txt
|
|
|
![]()
|
|
file_exist sprawdza czy plik istnieje na dysku na serwerze na którym wywoływany jest php, ftp_get obsługuje zdalny katalog z obcego serwera i korzeń systemu plików jest ustalany przez demona ftp. Ponieważ w Twoim przypadku jest to ten sam serwer, to wydaje Ci się, że ścieżka dla ftp_get jest poprawna, a w rzeczywistości nie jest. Głównym katalogiem dla Twojego ftp jest prawdopodobnie /home/a2485165/, więc jako ścieżkę podałbym /temp/t.txt I tak jest jak mówisz ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:46 |