![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Jak według was powinno pobierać się konfuguracje z plik php? A może lepsze do tego jest file.ini ?
U mnie obecnie wygląda to tak:
I w pliku php:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przejrzyj CakePHP, mają niezłe rozwiązanie np odczytujesz wartości przez
Co odpowiada tablicy Cytat array('mysql' => array('login'=>'test')) Nie potrzebnie tworzysz zmienną $config. file.php
I co jak będę chciał wczytać inny plik? Ten post edytował !*! 25.02.2013, 20:17:04 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wraz z każdym wywołaniem "get' (czyli pobrania danej konfiguracji) wczytujesz plik konfiguracyjny (Config/config.php) zmień require na require_once.
Najlepiej moim zdaniem byłoby stworzenie funkcji "instance" lub "init" (jak kto woli) i w tej funkcji byłoby wczytywanie konfiguracji (tj: require_once + zapis do zmiennej publicznej $con) a w funkcji statycznej "get" po prostu zastosować zapis:
Oczywiście funkcja instance/init musiałaby się uruchamiać wraz z aplikacja. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Nie powinieneś stosować sztywnego odczytu z INI/XML/YAML. Raczej powinieneś skorzystać ze "sterownika", który wczyta dane z dowolnego formatu.
2. Dlaczego korzystasz z metod/klasy statycznej, skoro możesz, i zapewne będziesz miał, wiele różnych plików konfiguracyjnych? 3. Odwoływanie się wewnątrz jednego obiektu, do jakiegoś globalnego Config::get('xxx') to paskudna praktyka, która prędzej czy później zemści się. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Crozin, kolega ma problem z poprawnym napisaniem metody ładowania tablicy z pliku a ty mu każesz pisać sterowniki do ini/xml/yaml?
Proponował bym aby aras najpierw pogrzebał w kodzie innych fw, i dopiero wtedy brał się za swój jeśli nadal będzie czuł taką potrzebę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego korzystasz z metod/klasy statycznej, skoro możesz, i zapewne będziesz miał, wiele różnych plików konfiguracyjnych? Jedno nie wyklucza drugiego. 3. Odwoływanie się wewnątrz jednego obiektu, do jakiegoś globalnego Config::get('xxx') to paskudna praktyka, która prędzej czy później zemści się. W zasadzie to dlaczego? Globalny dostęp, jako singleton ma sens w przypadku plików konfiguracyjnych i jest dość przejrzysty. Ten post edytował !*! 26.02.2013, 09:16:14 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
!*! przyznał bym ci rację gdybyś zamienił "plików konfiguracyjnych" na "plik konfiguracyjny" - mała acz znacząca różnica.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Zamierzam korzystać tylko z plików conf: *.php lub .ini . Nie chcę XML, YAML itd bo to mi do tego nie potrzebne. O co chodzi z tym:
Cytat Odwoływanie się wewnątrz jednego obiektu, do jakiegoś globalnego Config::get('xxx') to paskudna praktyka, która prędzej czy później zemści się. Jak mam to inaczej rozwiązać? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Np. rejestrując obiekt(y) (google -> registry pattern php)
edit: ściągnij sobie Zenda 1.xx i zobacz jak wygląda wgrywanie konfigów a co ważniejsze w jaki sposób, możesz nimi zarządzać Ten post edytował CuteOne 26.02.2013, 11:12:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie chodziło mu o coś w stylu:
Ale dlaczego to niby jest takie złe? Może często tego nie używam, ale jak już to zawsze znacznie ułatwiało niektóre sprawy zamiast je utrudniać, np. właśnie przy Config, Lang itp. Możliwe, że taki wzorzec projektowy ma już jakąś nazwę, ale sam go nazwałem Globalizator ![]() // EDIT Jakieś argumenty mile widziane. Ten post edytował pyro 26.02.2013, 11:12:52 -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Jasio wchodzi do sklepu aby kupić bułkę(main_config.ini), chleb(lang_config.ini) i 4l mleka(local_lang.ini), niestety w torbie(Singleton) Jasia jest miejsce tylko na jedną rzecz - co teraz pocznie biedny Jaś?
Użyje wzorca z mojego poprzedniego postu ![]() Ten post edytował CuteOne 26.02.2013, 11:19:57 |
|
|
![]()
|
|
Dlatego Config::get() powinien pobierać dane z tablicy, a Config::load() ładować zawarotść plików do tablicy głównej (patrz cakephp).
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jasio wchodzi do sklepu aby kupić bułkę(main_config.ini), chleb(lang_config.ini) i 4l mleka(local_lang.ini), niestety w torbie(Singleton) Jasia jest miejsce tylko na jedną rzecz - co teraz pocznie biedny Jaś?
// EDIT @!*! mnie wyprzedził. Ten post edytował pyro 26.02.2013, 11:26:57 -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
mysql.ini
mssql.ini
W akcji add() użyję mysql.ini po czym odpalam akcję add2() gdzie używam mssql.ini, następnie odpalam akcję add3() gdzie ponownie używam mysql.ini - cio wtedy? ps. nie znam CakePHP ale dla mnie (tak na logikę) ładowanie 10 plików do jednego obiektu to lekkie przegięcie |
|
|
![]()
|
|
W akcji add() użyję mysql.ini po czym odpalam akcję add2() gdzie używam mssql.ini, następnie odpalam akcję add3() gdzie ponownie używam mysql.ini - cio wtedy? Nic, bo mysql.ini już siedzi w tablicy dodany przez Config::load() ![]() -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
To mozna zastosować rozwiązanie, ktore podałem powyżej i ładujesz tylko to co chcesz i w prosty sposób się do tego odwołujesz z dowolnego miejsca.
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Crozin, kolega ma problem z poprawnym napisaniem metody ładowania tablicy z pliku a ty mu każesz pisać sterowniki do ini/xml/yaml? Przecież to się ogranicza do 1-2 interfejsów i dwóch obiektów współpracujących ze sobą. Takie coś kompletny nowicjusz powinien być wstanie zrobić po pierwszym lepszym "wprowadzeniu w OOP".Cytat W zasadzie to dlaczego? Globalny dostęp, jako singleton ma sens w przypadku plików konfiguracyjnych i jest dość przejrzysty. 1. Poza nielicznymi przypadkami globalny dostęp do czegokolwiek jest raczej niepożądany.2. Dostęp do konfiguracji przy pomocy singletona będzie niewiele czytelniejszy od zwykłego rozwiązania (IoC), a niesie za sobą standardowy zestaw problemów wynikających z tak ścisłego powiązania dwóch obiektów ze sobą. Cytat Zamierzam korzystać tylko z plików conf: *.php lub .ini . Nie chcę XML, YAML itd bo to mi do tego nie potrzebne. Skoro już wiesz, że będziesz korzystać z PHP oraz INI skorzystanie z strategii jest w pełni uzasadnione. Szczególnie, zważywszy na fakt, że zapewne pliki INI będziesz chciał cache'ować.
|
|
|
![]()
|
|
Eydcja. A jak robisz zamieszanie z plikami to świadomie, poza tym nie widze problemu aby usunać inne mysql.ini Config::del('mysql')
![]() -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Przy rozbudowanej aplikacji takie zamieszanie raczej jest uzasadnione
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat 1. Poza nielicznymi przypadkami globalny dostęp do czegokolwiek jest raczej niepożądany. Z powodu? Cytat 2. Dostęp do konfiguracji przy pomocy singletona będzie niewiele czytelniejszy od zwykłego rozwiązania (IoC), a niesie za sobą standardowy zestaw problemów wynikających z tak ścisłego powiązania dwóch obiektów ze sobą. Jakich problemów? To jest raczej kwestia tego, co jest dla Nas wygodniejsze. Pierwszy sposób nie ma przewagi nad drugim i odwrotnie. Cytat Przy rozbudowanej aplikacji takie zamieszanie raczej jest uzasadnione a usuwać i ponownie ładować te same dane zamiast użyć rejestru.. hmm mało optymalne I tu się zgadzamy. choć nie wiem za bardzo, aby przytoczone tu rozwiązanie robiło burdel (chyba że jest źle napisane). Ten post edytował !*! 26.02.2013, 12:31:30 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 09:57 |