![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pewien kod: Chciałbym aby po kliknięciu na element o id jezyk zmienił się select na wartość taką jaka jest w tym divie. W divie może być dowolna wartość z selecta, może też być to pusty element. Kod który przedstawiłem nie działa mi, nie zmienia nic, nie wiem czemu. Jestem zielony w jQuery i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Pomoże ktoś? Ten post edytował webmaniak 25.02.2013, 19:55:06 -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 49 Dołączył: 3.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób mi przyjemność i zapomnij o istnieniu jquery............ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, dzięki za odpowiedź i kod. Zrobiłeś ale odwrotnie, div zależny od select-był tak zatytułowany wątek-ale przez pomyłkę, dlatego zmieniłem
![]() A drugie pytanie: czemu zrezygnować z jQuery? jakiś argument lub link do artykułu/wpisu/argumentów przeciwko temu frameworkowi? Bo z moich informacji wynika że jest on rozwijany i coraz bardziej popularny. Ten post edytował webmaniak 25.02.2013, 20:56:31 -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 12 Dołączył: 20.12.2009 Skąd: Siedlce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolega miał na myśli, że do tak prostych zadań nie trzeba includować frameworka...
W sumie to najlepiej zrób for-a po stronie php żeby generować tego switch-a i już masz dynamicznie. Możesz też przechowywać opcje wyboru w jakiejś zmiennej (która wygenerujesz po stronie php) i na niej sprawdzać |
|
|
![]()
|
|
Kolega miał na myśli, że do tak prostych zadań nie trzeba includować frameworka... Ok, będę pamiętał, tylko że w tym przypadku chce to zrobić w ramach już istniejącej aplikacji internetowej, gdzie jQuery jest używany w wielu miejscach. W sumie to najlepiej zrób for-a po stronie php żeby generować tego switch-a i już masz dynamicznie. nie za bardzo widzę to rozwiązanie z forem. Możesz pokazać jakiś przykład(pseudokod)? Możesz też przechowywać opcje wyboru w jakiejś zmiennej (która wygenerujesz po stronie php) i na niej sprawdzać Jedyne co w takiej opcji wchodzi w grę to sesja, ponieważ select znajduje się w innym pliku niż ten div(w aplikacji - bo przykład uprościłem trochę ![]() Dlatego zależy mi na tym co napisałem - klikam i ustawia się select z wartością z diva. -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 49 Dołączył: 3.07.2009 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo rozumiem jaki sens ma ta odwrotność. Przecież generując stronę zamiast wyświetlać "Ajax" możesz wstawić dowolną treść po stronie serwera.
Tutaj chyba php potrzeba a nie jquery czy js. odwrotnie:
Ten post edytował bpskiba 25.02.2013, 21:51:45 |
|
|
![]()
|
|
Ok, to działa, ale cały czas nie o to mi chodzi. Chodzi o to że takich divów będzie mnóstwo. W tym przykładzie co podałeś select się zmienia po załadowaniu strony, w moim przypadku to odpada. Dlatego kombinuję w jQuery.
Bingo, to co potrzebuję: http://jsfiddle.net/jchiotaka/uaLXU/ Oczywiście muszę to dostosować do swoich potrzeb, jeśli będę miał duże problemy to oczywiście skorzystam z Waszej dobroci(pomocy) ![]() ![]() Ten post edytował webmaniak 26.02.2013, 08:51:44 -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 1.07.2025 - 20:34 |