![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak najszybciej/najwygodniej poradzić sobie z kodowaniem polskich znaków w nazwach plików/folderów na serwerze Linux?
Wiem, że należy unikać takich sytuacji ale mam projekty, gdzie klient ładuje na ftp dowolne pliki czasami posiadające polskie znaki w nazwach oraz mam ich listę w formie pliku tekstowego z kodowaniem utf-8. Potem na tych plikach muszę używać funkcji iteracji po folderach, file_exists(), copy(), operacji graficznych za pomocą gd2 i tu pojawiają się problemy. Na lokalnym serwerze z windows zwykle wszystko działa poprawnie ale na Linux nie potrafię stwierdzić jakie kodowanie znaków zwracają funkcje/jakimi kodowaniami posługują się funkcje php operujące na plikach. W każdej sytuacji okazuje się, że plik z polskimi znakami nie może być odnaleziony. Czy możecie podpowiedzieć jak sobie z tym radzić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznij tutaj: http://unix.stackexchange.com/questions/20...-paths-on-linux
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:56 |