![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: 24.06.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dostałam dziś małe zadanie - jak wyświetlić gradient pionowy w Operze 10?
Wiem że gradient z CSS jest dopiero od wersji 11.1... Drugie pytanie... jaki jest sens przepisywania czegoś napisanego już w jQuery na zwykły JS nie wykorzystujący tej biblioteki? [znajomy chce z niewiadomych mi bliżej przyczyn pozbyć się jQuery w swojej aplikacji - tłumaczy to niby optymalizacją] To już wydaje mi się sztuka dla sztuki... czy faktycznie jest w tym głębszy sens? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pierwsze pytanie nie jestem w stanie specjalnie odpowiedzieć, jakoś przychodzi mi tylko do głowy zastosowanie do tego js.
Drugie pytanie, to co to za strona/serwis, że wymaga takiej wielkiej optymalizacji? Niektórzy nie wiedzieć czemu próbują pozbyć się wszystkiego, zrobić wszystko żeby strona zajmowała jak najmniej itd... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sztuką dla sztuki jest robienie gradientu dla przeglądarki 2 wydania mniejszej. Liczba ludzi używająca opery < 11 jest mniejsza niż kilka promili
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: 24.06.2010 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to tez mi się wydaje bez sensu tym bardziej ze userzy używający Opery to nie osoby które nie maja pojęcia o przeglądarkach jak co niektórzy używającej ie6 bo nie wiedza ze istnieje coś innego [głownie starsze pokolenie]
Ten post edytował poczatkujaca12 25.02.2013, 18:27:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gradient: może http://stackoverflow.com/questions/4084614...adient-in-opera (#2 odpowiedź)
JQuery -> JS. Jak ktoś ładuje całą bibliotekę tylko po to, żeby w paru miejscach ją wykorzystać to jest to niepotrzebny narzut przy (zazwyczaj tylko pierwszym) ładowaniu strony (i tu + dla ładowania takiej biblioteki z CDN). Kontrargumentując nie zapominajmy, że Javascript jest językiem wykonywanym po stronie klienta, a obecna moc obliczeniowa zwykłego smartfona powinna wystarczyć do obsługi skryptów na "standardowych" stronach www. Jeżeli jednak strona rzeczywiście "muli" po stronie klienta, to warto włączyć debugger i zobaczyć dlaczego tak się dzieje, a nie porywać się od razu do przepisywania tego na czysty js (w 99% przypadków okazuje się, że biblioteka jest niewinna). PS. Z javascriptem nie ma żartów ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 14:27 |