![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 2 Dołączył: 17.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, mam pewne wątpliwości jeżeli chodzi o nazewnictwo w Cake. Czytam dokumentacje i tutorial i w tutorialu dotyczącym tworzenia systemu postów Cake dokumentacja jest pewna nieścisłość, albo po prostu ja czegoś nie rozumiem.
Otóż jest tam napisane tak: Cytat Naming convention is very important in CakePHP. By naming our model Post, CakePHP can automatically infer that this model will be used in the PostsController, and will be tied to a database table called posts. No i teraz jak to rozumieć. Czemu model nazywa się Post, ale tabela w bazie już posts a kontroler Posts. Czemu tu jest takie poplątanie z tym "s"? W jakiś dziwny sposób liczba mnoga nam się wkrada i co teraz? Jak nazwę model (może nie najlepiej) Auto i do niego będę chciał napisać kontroler to ma to być AutosController, a tabela autos? Troszkę to jak dla mnie dziwne, jest mi to ktoś w stanie wytłumaczyć ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 7 Dołączył: 22.10.2009 Skąd: Siędzę Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, mam pewne wątpliwości jeżeli chodzi o nazewnictwo w Cake. Czytam dokumentacje i tutorial i w tutorialu dotyczącym tworzenia systemu postów Cake dokumentacja jest pewna nieścisłość, albo po prostu ja czegoś nie rozumiem. Otóż jest tam napisane tak: No i teraz jak to rozumieć. Czemu model nazywa się Post, ale tabela w bazie już posts a kontroler Posts. Czemu tu jest takie poplątanie z tym "s"? W jakiś dziwny sposób liczba mnoga nam się wkrada i co teraz? Jak nazwę model (może nie najlepiej) Auto i do niego będę chciał napisać kontroler to ma to być AutosController, a tabela autos? Troszkę to jak dla mnie dziwne, jest mi to ktoś w stanie wytłumaczyć ? ![]() Tak już jest, ale... Jezeli masz na mysli Auto jako samochod to idziesz zlym tropem. Jak wiadomo Cake jest po ANGIELSKU a w ang znacznie glowne auto to automatyczny. tzw Auto w Polsce to tlumacząc na Angielski Car lub rzadziej spotykane Vehicle (bardziej znane jako pojazd). Mozesz zrobić CarsController i model jako Car, albo VehiclesController i Model Vehicle Jako ciekawostka (chyba nawet w book jest): NazwaControllera, NazwaModelu, NazwaTabeli PeopleController, Person, people i jak widac nie ma zadnego 's' nigdzie ![]() Ten post edytował kleus 24.02.2013, 23:16:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 2 Dołączył: 17.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może Auto było z goła złym przykładem, po prostu chciałem zobaczyć czy to chodzi o to, że Cake rozróżnia wyrazy z liczbą mnogą itd
I okazuje się, że tak ![]() Dzięki za pomoc! Oczywiście nazwy stosuję po angielsku natomiast to był tylko jaskrawy przykład, nie jestem w stanie sobie wyobrazić, że robię kontroler i nazywam go posty, a nie posts ![]() Czyli ogólnie podsumowując: Model liczba pojedyncza i kontroler liczba mnoga + Controller Jeszcze raz dzięki za wyjaśnienie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj o konwencji na przykładzie 'people': http://book.cakephp.org/2.0/en/getting-sta...iew-conventions
-------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:31 |