![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
tworzę sobie skrypt ankiet, gdzie ankieta moze miec n pytań, każde pytanie zaś n odpowiedzi. Muszę jakoś dane pytanie i odpowiedzi do niego zgrupować, więc wpadłem na pomysł aby skorzystać z tablic. Tak to wygląda: Chciałbym, korzystając z jQuery aby można było dodawać kolejne pytania i odpowiedzi. Moim celem jest stworzenie takiego kodu, który doda pytanie w takiej formie:
Nie proszę o gotowca, chciałbym się czegoś nauczyć, dlatego jeśli ktoś może wskazać przynajmniej kierunek, w którym powinienem podążać, to będę wdzięczny. Mogę ewentualnie zapłacić, jesli ktoś ma coś gotowego ![]() Pozdr. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czego nie możesz zrobić? Której części swojego algorytmu nie umiesz zrealizować.
Jeśli problem sprawia Ci dodawanie elementów to: http://ferrante.pl/frontend/javascript/jquery-to-latwe-4/ Słowa kluczowe, które mogą być pomoce: DOM - dodawanie/edycja elementów zdarzenia - wszelkie klikanie myszką lub klawiaturą -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 205 Pomógł: 43 Dołączył: 5.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może łatwiej byłoby gdybyś spróbował podejścia obiektowego.
Na przykład tworząc odmienne klasy dla ankiety, pytania i odpowiedzi Wyglądałoby to mniej więcej tak, że klasa ankiety przetrzymywałaby węzeł DOM z kontenerem pytań, klasa pytań przetrzymywałaby węzeł DOM z kontenerem odpowiedzi. Klasa ankiety miałaby metody dodające i usuwające pytanie. Klasa odpowiedzi natomiast przetrzymywałaby węzeł z odpowiedzią. Wtedy miałbyś ładną strukturę kodu: Klasa "Ankieta" - właściwości, np: - liczba pytań - pytania (tablica z "Pytanie") metody, np: - dodaj pytanie - usuń pytanie Klasa "Pytanie" - właściwości, np: - numer pytania - treść pytania - odpowiedzi (instancje "Odpowiedź") Klasa "Pytanie" - metody np: - zmien tresc pytania - przenies pytanie wyzej - przenies pytanie nizej Klasa "Odpowiedź": - analogicznie jak do pytania |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@kamil4u: proste dodawanie elementów umiem. Chodzi mi o bardziej kompleksowe podejście do problemu. Takie jak przedstawił @lukasz1985
@lukasz1985: bardzo mi się podoba taki pomysł. Gdzie zacząć żeby to ugryźć. Możecie coś polecić? Dzięki EDIT: Jakoś sobie poradziłem. Uważam, że brzydko to rozwiązałem, ale na potrzeby chwili powinno wystarczyć. Mam natomiast problem z czymś takim. Mam kod: I chcę dodać kolejne pytanie w miejscu komentarza. Próbowałem tak:
To działa, ale tylko dla pierwszego <dl class="question">. Jak dodam kolejne pytania to w tamtych już nie działa (nic się nie dzieje po kliknięciu "Dodaj kolejną odpowiedź". Jak zatem znaleźć pierwsze "dl.question" (parent) dla klikniętego "link_add_answer"? Ten post edytował colachips 24.02.2013, 23:03:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 205 Pomógł: 43 Dołączył: 5.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem conieco na ten temat, może Cię to zainteresuje:
A tu dokument HTML: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
jquery -> .append()
-------------------- LS Easter egg < |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:58 |