![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 10.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
poszukując w miarę rozbudowanego edytora WYSIWYG natrafiłem na CKEditor'a. Funkcji ma całkiem sporo, a interfejs wydaję się być przyjemny. Jednym z pluginów jaki dołączyłem do CKEditora (przy komponowaniu własnej wersji na oficjalnej stronie - zatem plugin na pewno jest zainstalowany prawidłowo) jest Syntaxhighlighter. Gdy w oknie CKEditor'a wstawię sobie powiedzmy kawałek kodu PHP, który chciałbym, żeby został pokolorowany, to CKEditor w swoim kodzie wynikowym nada klase: <pre class="brush:php;"> dla mojego fragmentu kodu. Następnie załóżmy, że całość chcę zapisać w bazie, a następnie wyświetlić gdzieś na stronie. Mój problem polega na tym, że nie wiem w jaki sposób prawidłowo wyświetlić dane z bazy, tak aby tekst wynikowy został prawidłowo sformatowany. Domyślam się, że trzeba zaimportować w <head> style i ew. skrypt js z CKEditora. Pytanie tylko właśnie które? Przestudiowałem instrukcję i na temat wyświetlania wynikowego kodu praktycznie nic nie ma... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz na myśli ten plugin: http://ckeditor.com/addon/codemirror?
Do strony wynikowej (wyświetlającej ten kod) dołączasz tylko skrypt kolorujący składnię, tu masz manual codemirror'a i demo do pomocy. Możesz też użyć innego skryptu kolorującego składnię, np SyntaxHighlighter -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:56 |