Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [JavaScript] CKEditor i wyświetlanie wygenerowanego tekstu
8rol
post 24.02.2013, 02:25:35
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

poszukując w miarę rozbudowanego edytora WYSIWYG natrafiłem na CKEditor'a. Funkcji ma całkiem sporo, a interfejs wydaję się być przyjemny.
Jednym z pluginów jaki dołączyłem do CKEditora (przy komponowaniu własnej wersji na oficjalnej stronie - zatem plugin na pewno jest zainstalowany prawidłowo) jest Syntaxhighlighter.

Gdy w oknie CKEditor'a wstawię sobie powiedzmy kawałek kodu PHP, który chciałbym, żeby został pokolorowany, to CKEditor w swoim kodzie wynikowym nada klase: <pre class="brush:php;"> dla mojego fragmentu kodu. Następnie załóżmy, że całość chcę zapisać w bazie, a następnie wyświetlić gdzieś na stronie.

Mój problem polega na tym, że nie wiem w jaki sposób prawidłowo wyświetlić dane z bazy, tak aby tekst wynikowy został prawidłowo sformatowany. Domyślam się, że trzeba zaimportować w <head> style i ew. skrypt js z CKEditora. Pytanie tylko właśnie które? Przestudiowałem instrukcję i na temat wyświetlania wynikowego kodu praktycznie nic nie ma...
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 1)
vokiel
post 25.02.2013, 20:26:14
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Masz na myśli ten plugin: http://ckeditor.com/addon/codemirror?

Do strony wynikowej (wyświetlającej ten kod) dołączasz tylko skrypt kolorujący składnię, tu masz manual codemirror'a i demo do pomocy. Możesz też użyć innego skryptu kolorującego składnię, np SyntaxHighlighter

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:56