![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 23.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam nadzieję, że to dobry dział. Szukałem po sieci skryptu, który wyświetlałby podkatalogi w danym katalogu i kierował do nich linkiem. Znalazłem coś takiego:
W czym problem? Skrypt wyświetla katalogi oraz działa w taki sposób jak chciałem czyli po wy-listowaniu nazw katalogów kieruje do nich linkiem (czyli nazwa = link). Problem w tym, że mam w katalogu również foldery zawierające polskie znaki np. tak: - Warszawa - Bydgoszcz - Zakopane - Łódź (jednak tutaj wyświetla mi tylko Łód - brak "ź" przez co również link nie działa. Link wygląda tak: www.mojastrona/katalog/Łód <-na końcu spacja zamiast "ź") - MPK Łódź (tutaj również brak "ź" - nie wiem co ze spacją w nazwie folderu, czy działa jakoś na poprawność działania linku) Moje pytanie jest następujące: Co zrobić aby skrypt wyświetlał polskie znaki oraz aby link kierował do folderu który posiada w nazwie właśnie polskie znaki? Jeśli nie ma szans aby ten skrypt działał wedle moich oczekiwań to czy macie może jakieś inne pomysły jak uzyskać pożądany efekt? Pozdrawiam wszystkich. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 30 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki system operacyjny? Bo to zależy od systemu. Jeśli linux to musisz ustawić obsługę polskich znaków, ale nie zalecam ci tego.
Najprościej zrobić w bazie danych tabele linki: ID|KATALOG|LINK I teraz nie masz problemu, albo plik tekstowy, albo np w katalogu dodać plik link.txt i w nim trzymać nazwę. Na wiele sposobów da się to rozwiązac |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lub
![]() Ten post edytował com 24.02.2013, 01:17:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:48 |