![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam następujący ciąg (nazwa opony): Barum 215/75 R17.5 BT43 [135/133] J TL Chcę wydobyć szerokość opony (215). Zrobiłem tak: Tablica $res ma taką zawartość: Niby coś zwraca, ale za dużo. Jedyna wartość jaką chcę uzyskać w wyniku zastosowania funkcji to 215. Mam prośbę aby ktoś z Was naprostował mój, zapewne błędny, tok rozumowania. To co wiem (a raczej wydaje mi się, że wiem): @ - zaczynam wyrażenie [ ] - spacja poprzedzająca liczbę 215 .*? - to chcę wyciągnąć z ciągu (215) [/] - element stały ciągu [0-9]{2} 2 cyfry [ ] spacja kończąca interesującą mnie część ciągu Zakładam, że całe moje rozumowanie jest błędne i proszę doświadczone osoby na nakierowanie na prawidłowe myślenie. Czy .*? oznacza część ciągu, która zostanie zwrócona do tablicy? Jeśli nie to w jaki sposób oznaczyć miejsce tego, co chcę uzyskać? Czy preg_match_all zwraca wszystko oznaczone .*? (lub innym znakiem), a jednocześnie znajdujące się w środku znaków określonych przez wyrażenia regularne "z lewej i prawej" strony? Chodzi o to czy wyrazenie_z_lewej([ ]) czy_tutaj_jest_to_co_uzyskam wyrażenie_z_prawej([/][0-9]{2}[ ]) zwróci czy_tutaj_jest_to_co_uzyskam? Jak poprawnie zapisać wyrażenie ujęte w przykładzie aby zwróciło wartość 215? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Łukasz Ten post edytował Masterson 21.02.2013, 18:39:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:21 |