![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 6 Dołączył: 31.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, piszę sobie klienta (i docelowo serwer) pod pewien webservice SOAP.
Jako parametr wywoływanych funkcji webservice'u będzie przesyłany jak również odbierany typ złożony (complex type). Chce wykorzystać funkcję Zend_Soap_Client::setClass() i Zend_Soap_Server::setClass() do mapowania typów złożonych na klasy PHP (w czystej bibliotece SOAP dla PHP to jest chyba opcja classMap). I tutaj wydaje mi się że sobie poradzę. Jednak jednym z elementów przesyłanego komunikatu jest element o nazwie dane typu string i wychodzi na to, że będzie on zapisany w jednej z właściwośći klasy.
Dla zawartośći tego elementu mam zdefiniowanych kilka schematów .xsd i odpowiadający mu XML się znajdzie w tym elemencie, np. taki XSD:
Jak widać jego zawartością jest typ złożony. Czy da się też zrobić mapowanie zawartości tego elementu na jakąs klasę, żebym nie musiał parsować tego XML'a?? Jeśli tak to jak, a jeśli nie to może jakieś rady, które ułatwią mi pisanie? Pozdrawiam Ten post edytował rasten 20.02.2013, 21:07:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:32 |