![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 96 Dołączył: 10.04.2008 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie czy poniższy kod jest poprawny czy w Kohanie da się to wykonać inaczej/łatwiej?
w bootstrap.php
Routing:
W metodach:
Efekt, po wejściu na stronę z podanym językiem w adresie strona jest tłumaczona na dany język. Jeżeli nie ma go w adresie ustawia domyślny/pobiera z Cookie. W przypadku ustawionego języka w Cookie i wejściu na inny w adresie wyświetla stronę w tym z linku. Czy to dobry pomysł? ![]() Ten post edytował pitu 20.02.2013, 20:34:13 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobry pomysł, z tym że z routingu możesz usunąć
'lang' => $deflang bo i tak wcześniej, sprawdzisz sobie ustawienia języka. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 96 Dołączył: 10.04.2008 Skąd: Koszalin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do usunięcia 'lang' => $deflang to jeżeli to usunę nie pobiera fraz z plików językowych tylko wyświetla je bezpośrednio. Dumpowałem ciacho i jest tam kod języka więc kod poniżej powinien wczytać język:
Przy okazji zapytam, dlaczego dla powyższego routingu nie działa url: domena.pl/pl/ ? Działają: domena.pl domena.pl/pl/start domena.pl/pl/start/index -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No bo nie masz przeciez zdefiniowane na co wskazuje pl/ to tylko okresla jezyk wiec logiczne ze nic nie wyswietla
![]() Ten post edytował com 21.02.2013, 00:58:54 |
|
|
![]()
|
|
Według mojego rozumowania zmieniając routing na:
Rozpiszę jak to rozumiem, może ktoś mnie wyprowadzi z błędu. ![]() Pierwszy nawias oznacz, że adres może nie zawierać żadnych parametrów i odpali domyślny kontroler i akcję. Lang jest w osobnym nawiasie co oznacza, że może być podany ale nie musi. Reszta jest w osobnym i tak jak poprzednio nie musi być podawana. Czyli wpisując domena.pl/pl/ zrealizuję: ((<lang>/)). Kontroler i akcja powinna zostać pobrana z domyślnych wartości. Niestety tak się nie dzieje. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=21...p;#entry1026532 tu napisałem jak testować routing.
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:59 |