![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Od razu przepraszam, jeżeli nie można umieszczać tutaj tego typu wątków i ewentualnie proszę o zadziałanie moderatora. Mam zainstalowany serwer pocztowy na macierzy Synology. Doinstalowałem tam Roundcube'a aby mieć panel www. W roundcubie chciałem włączyć plugin do zmiany haseł przez użytkowników, ale nie działa. Od kilkunastu dni się z tym męczę. Przeglądnąłem fora dotyczące mojej macierzy, roundcubea i ogólnie googla. Nie udało się. Z uwagi na to, że plugin jest w PHP pomyślałem, że najlepiej będzie uderzyć tutaj. A więc. Jest to plugin, który poprzez wykonanie polecenia systemowego ma zmieniać użytkownikom hasła. W konfiguracji ustawiającej plugin mam polecenie, które ma być wykonywane na macierzy:
Natomiast driver obsługujący to polecenie jest poniżej:
Gdy wejdę na użytkownika nobody (bo na takim działa Apache) i wydam polecenie sudo /usr/syno/sbin/synouser --setpw użytkownik hasło To następuje poprawna zmiana hasła. Natomiast z poziomu roundcuba wyskakuje błąd: PHP Error in /volume1/web/roundcube/plugins/password/drivers/chpasswd.php (32): Password plugin: Unable to execute sudo synouser --setpw Wygląda na błędne uprawnienia, ale już nie wiem komu i jakie mam ponadawać, aby to działało... Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skonfiguruj sudo tak, aby użytkownik nobody miał prowo do uruchamiania polecenia
Kod /usr/syno/sbin/synouser bez podawania hasła.
Ten post edytował mar1aczi 20.02.2013, 20:35:37 -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za zainteresowanie
![]() Poprzez visudo dodałem wcześniej już komendy: nobody ALL=NOPASSWD:/usr/syno/sbin/synouser nobody ALL=NOPASSWD:/opt/bin/sudo Gdy jestem na nobody to nie muszę podawać hasła roota do uruchomienia polecenia sudo. W poniższej komendzie wydawanej z konta nobody: sudo /usr/syno/sbin/synouser --setpw użytkownik hasło podaje nazwę użytkownika któremu chcę zmienić hasło, no i hasło jakie chcę mu ustawić. Z poziomu konsoli to działa. Przez www nie .... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co pojawia się w logach serwera www podczas próby zmiany hasła?
-------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam, że tak długo nie odpowiadałem, ale miałem gorący czas w pracy i nie mogłem się zająć tematem.
Wracając do sedna. Apache wyrzuca coś takiego Cytat 172.24.96.9 - - [04/Mar/2013:11:40:55 +0100] "POST /roundcube/?_task=settings&_action=plugin.password-save HTTP/1.1" 200 2623 "http://172.24.96.18/roundcube/?_task=settings&_action=plugin.password-save" "Opera/9.80 (Windows NT 6.1) Presto/2.12.388 Version/12.14" 172.24.96.9 - - [04/Mar/2013:11:41:55 +0100] "GET /roundcube/?_task=settings&_action=keep-alive&_remote=1&_unlock=0&_=1362393715444 HTTP/1.1" 200 52 "http://172.24.96.18/roundcube/?_task=settings&_action=plugin.password-save" "Opera/9.80 (Windows NT 6.1) Presto/2.12.388 Version/12.14" Zauważyłem jeszcze, że gdy dodam polecenie "echo" do linii w konfigu wywołującej polecenie
to wyskakuje komunikat o poprawnie zapisanym haśle. Oczywiście jest to zmyłka, bo hasło zostaje stare.... |
|
|
![]()
|
|
Zapisz poniższy kod do pliku i sprawdź czy nie ma na liście funkcji popen
Kod error_reporting(E_ALL);
$disabled_functions = ini_get('disable_functions'); if ($disabled_functions!='') { $arr = explode(',', $disabled_functions); sort($arr); echo 'Disabled Functions: '; for ($i=0; $i<count($arr); $i++) { echo $i.' - '.$arr[$i].'< br>'; } } else { echo 'No functions disabled'; } -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Poprawiłem nawiasy w skrypcie (jak poniżej) i w przeglądarce wyświetliło mi "No functions disabled".
Zastanawiam się, czy to Synology nie zrobiło jakiegoś brzydkiego zabezpieczenia, któro teraz daje o sobie znać ... |
|
|
![]()
|
|
Mnie już nic nie przychodzi, gdzie może być przyczyna.
Ten post edytował mar1aczi 5.03.2013, 13:37:51 -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
W każdym razie dzięki wielkie za zaoferowaną pomoc i chęci
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:25 |