![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Wiem ze było wiele takich tematów na tym forum i w innych przypadkach mi pomogły ale w tym nie mogę sobie poradzić, a więc mam 2 skrypty:
Pytanie moje brzmi w którym miejscu wstawić skrypt z biblioteki do skryptu nr 2 tak aby zmniejszało obrazki przy uploadzie? No i oczywiście zamiast konkretnej nazwy pliku trzeba wstawić zmienną. Proszę o pomoc, pozdrawiam. Ten post edytował aldzik 20.02.2013, 16:19:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W drugim listingu, masz funkcję, która generuje miniatury - zwie się "make_thumb", co zatem chcesz uzyskać?
-------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę uzyskać to aby przesyłany plik np 1920x1080 zmniejszało do 1024x768.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zatem podaj odpowiednio trzeci parametr funkcji make_thumb (linia 76 Twojego drugiego listingu).
Ten post edytował mar1aczi 20.02.2013, 13:41:42 -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Ale w tym miejscu zmniejsza tylko do wyświetlenia a gdy wejdę w bezpośredni link to wyświetla się nadal z tą sama wielkością - a co do parametru masz na myśli dodaniu height?
Nie da się zrobić tak aby na serwerze zapisywał w zmienionej wielkości? Czy po prostu on musi zapisywac w 2? - takiej jak przesłałem i w tej zmienionej (thumbnails) |
|
|
![]()
|
|
Funkcja make_thumb tworzy i zapisuje miniatury poprzez -> imagejpeg.
Poświęć chwilę swojego czasu na zrozumienie kodu. -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Dobra już wiem jak dzięki bardzo. Możesz mi powiedzieć jak w tym skrypcie zmodyfikować aby wprowadzać nazwę pliku uploadowanego przez pole tekstowe?
|
|
|
![]()
|
|
W formularzu do wysyłania pliku potrzebujesz dodatkowe pole i to co zostanie przekazane w tym polu (po uprzednim sprawdzeniu oczywiście) podstawić do linii 7 drugiego listingu w miejsce "basename( $_FILES['file_upload']['name'])".
![]() |
|
|
![]()
|
|
Czyli tworze sobie przykładowy formularz: do listingu nr 2 który zamieszczam w tym samym pliku za linią 95, a w formularzu zawieram pole tekstowe o nazwie: name(bo w 7 linii tak się nazywa)
tak by to miało wyglądać? |
|
|
![]()
|
|
Może bardziej filename
![]() -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie no nie wiem jak to zrobić nic mi nie działa... kombinowałem na kilka sposobów i nic.
|
|
|
![]()
|
|
Pokaż całość, co udało Ci się poskładać.
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 10:14 |