![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 2 Dołączył: 17.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej.
Jako, że dopiero zacząłem uczyć się pisania obiektowego w PHP mam pewien problem z organizacją kodu. Otóż ucząc się programowania pisałem sobie aplikację, która strasznie mi się rozrosła i spodobała. Ma m.in takie funkcjonalności jak: logowanie, rejestracja użytkowników, wysyłanie wiadomości między użytkownikami, dodawanie treści przez użytkowników, newsletter, formularz kontaktowy itd itp. Ogólnie rzecz ujmując pisząc sobie ten kod bardzo wzorowałem się na funkcjonalności skryptu a'la demotywatory i próbowałem napisać dla przećwiczenia coś o podobnej funkcjonalności (bardzo szeroko zakrojonej (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ). Ogólnie pisanie tego to był jeden wielki bajzel: pisałem funkcjonalność, wrzucałem do pliku, ten lądował w katalogu "functions" i tak na funkcjach bazując miałem w index.php miliony include(); dołączając wszystkie te funkcje i sklejając je jeszcze w innych plikach. Podejście było takie sobie ale działało. Teraz ucząc się pisać obiektowo chciałbym przepisać to sobie w ramach ćwiczeń ale właśnie bazując na klasach. Natomiast nie do końca wiem jak sobie zorganizować pracę. Planuję najpierw określić funkcjonalności (typu: logowanie, newsletter, wiadomości itd), potem podzielić to na klasy, a następnie... No właśnie i co dalej? Każdą klasę do osobnego pliku i później znowu w index.php wszystko na kupę includować i robić tam obiekty? Nie ma kto mi podpowiedzieć jak to powinno wyglądać dlatego zwracam się do was (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czy może mi ktoś zaproponować jak zorganizować sobie pracę żeby było to ładnie zaprogramowane? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładając najpopularniejszą na dzisiejsze czasy architekturę MVC + modularność
Struktura katalogów Kod app |-layouts |-configs |-modules |-admin_panel |-controllers |-models |-db (zależnie z czego korzystasz) |-forms (obsługa formularzy) |-plugins |-views |-templates |-helpers |- -=- |-plugins |bootstrap.php lub frontcontroller.php public |-scripts |-css |-images |.htaccess |index.php core(tu lądują klasy obsługujące wszystkie aspekty aplikacji, sama aplikacja tylko je rozszerza) Zanim zaczniesz przygodę z projektowaniem aplikacji zobacz sobie w dowolny framework jak tam jest to rozwiązane (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ps. to tylko pomysł, sam musisz dojść metodą prób i błędów(lub ucząc się od lepszych np. z Yii, Zenda lub Symfony), która struktura jest najwygodniejsza (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ps2. zamiast include - poczytaj o autoloading |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 2 Dołączył: 17.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm no tak, czytając troszkę o Zendzie (jakiś czas temu bo teraz chciałbym zabrać się za coś prostszego - polecaliście Yii) poznałem w miarę tę architekturę ale szczerze mówiąc chyba nie jestem gotowy sam napisać aplikacji od zera trzymając się mvc. Chyba w takim razie rozsądniejszym wyjściem będzie nauczenie się korzystania z Yii - w sumie jak zacząłem o nim czytać to mi się spodobał.
Jedynie prosiłbym o wyprowadzenie mnie z błędu. Otóż często słyszałem o Zendzie czy Symfony, widziałem książki o nich itd itp. a o Yii dowiedziałem niedawno i mam wrażenie (mam nadzieję, że złudne), że Yii jest "gorszy", czy "nie tak profesjonalny" jak Zend czy Symfony. Czy tak jest? Chodzi mi też o to ile rzeczy, które można napisać w Zendzie można napisać także przy użyciu Yii - czy w pewnym momencie przy jakiejś szczególnie dużej aplikacji będzie trzeb się przerzucić na Zenda czy Symfony czy taki Yii da radę? //Edit: A to jeszcze z innej beczki pytanie. Co w wypadku gdybym chciał napisać mniejszą aplikację, bez użycia Frameworka i MVC? Jakiej konwencji wtedy się trzymać? Warto się wtedy przemęczyć z dołączaniem wszystkich plików i budowaniem jakiejś trochę zabałaganionej struktury? Ten post edytował Pulpetto 19.02.2013, 23:17:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam nie napisałem pełnej aplikacji pod Yii ale z tego co widziałem powinien dać radę większym projektom. Frameworka warto używać nawet w małych stronkach z dwóch powodów:
- raz napisaną aplikacje kopiujesz i używasz ponownie gdzie indziej - dzisiaj strona, może być niewielka ale w razie konieczności rozbudowy strona na frameworku to cud-miód przy edycji w porównaniu z własnymi "wymysłami" |
|
|
![]()
|
|
Dobrze, posłucham Cię (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) zabiorę się za poznanie Yii - może jest prostszy niż Zend i uda mi się z nim dogadać na początek (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 07:36 |